Читај ми!

Каиро не мирује

У најжешћем обрачуну од обнављања насиља у Каиру, египатска војска и полиција отвориле тешку ватру на демонстранте који траже хитан одлазак војног режима. Од петка убијено 14 људи. Страхује се од пораста броја жртава после јутрошње операције, у којој је на стотине људи повређено.

Египатска војска и полиција, у најжешћем обрачуну од обнављања насиља у Каиру, уз сузавац и пендреке, отвориле су јутрос тешку ватру на демонстранте који пети дан заредом са централног Трга Тахрир траже хитан одлазак војног режима.

"На стотине припадника снага безбедности и војске ушли су на Трг и почели да пуцају. Јурили су демонстранте и палили све што им се нашло на путу, укључујући и залихе лекова и ћебад", рекао је у изјави агенцији Ројтерс један од очевидаца.

Пре најновије акције снага безбедности, демонстранти су покушали да сруше зид од цигала који је војска подигла како би их спречила да приђу оближној згради парламента и да је запале.

Поједини политичари и чланови парламента покушали су да приђу тргу, али у томе нису успели, јер су снаге безбедности отвориле ватру на демонстранте.

Према последњим подацима, од петка кад су обновљени сукоби убијено је 14 људи, а очевици преносе да ће број жртава бити много већи после јутрошње операције, јер је, како тврде, на стотине људи повређено, од којих су неки у тешком стању.

Војни званичници саопштили су да су 164 особе ухапшене, док државна агенција Мена преноси да су 123 ухапшене због опирања хапшењу и напада на војску и полицију. Агенција је навела да су 53 особе пуштене на слободу.

Организација "Репортери без граница" саопштила је да "систематска употреба насиља према новинарима" спречава медијске раднике да дођу до информација о дешавањима на Тахриру.

Гнев демонстраната посебно је изазвала вест да је у притвору преминуо 23-годишњи младић и да се узрок смрти још не зна.

Најновији нереди бацили су сенку на прве парламентарне изборе од свргавања Хоснија Мубарака са власти, а Египћани, који желе да се крене са јачањем демократских институција, шокирани су одговором снага безбедности према демонстрантима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару