Читај ми!

Чуркин оптужује НАТО

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин позвао је НАТО да истражи случајеве погибија цивила од бомби Алијансе током интервенције у Либији. Чуркин затражио од НАТО-а "дефинитивни извештај" цивилним жртвама, а постојећи назвао "пропагандом".

Русија, која овог месеца председава Савету безбедности УН, позвала је рано јутрос НАТО да истражи случајеве погибија цивила од бомби које су авиони тог војног савеза бацали у Либији.

Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је новинарима на Ист Риверу да тврдње НАТО-а како у његовим акцијама у Либији није било цивилних жртава нису ни уверљиве нити тачне.

Чуркин је рекао да је затражио од НАТО-а "дефинитиван извештај" о својим активностима у Либији, а да је Алијанса, "нажалост", поднела Савету безбедности "тек комадиће" који су направљени "прилично немарно" и који "нису претерано информативни".

Према његовим речима, НАТО је посегао за "чисто пропагандним стилом, тврдећи да у Либији није било ниједне цивилне жртве, што је, под један, потпуно неуверљиво, а под два - није истинито".

Чуркин је најавио да ће пред Саветом безбедности УН у четвртак поставити питање "процена" које су објављене у америчком дневнику Њујорк тајмс да је у ваздушним нападима НАТО-а на Либију убијено између 40 и више од 70 Либијаца.

Портпароли америчке, британске и француске војне мисије при УН још се нису огласили поводом Чуркинових оптужби.

Портпарол америчке војне мисије при УН Марк Корнблау раније је изјавио да је сврха НАТО операција у Либији била да се заштите тамошњи цивили.

"НАТО мисија у Либији одговорна је за спасавање десетина хиљада невиних цивила од покоља који им је непосредно претио од једног лудака (либијског лидера Моамера ел Гадафија)", рекао је Корнблау.

Чуркин сматра да је о људима чије су куће уништене, родбина побијена, а они сами обележени као Гадафијеви симпатизери само зато што је НАТО гађао баш њихове домове "окрутно и цинично говорити" и тврди да се ништа од тога није догодило.

Руски амбасадор изразио је уверење да ће Уједињене нације моћи да помогну у спровођењу детаљне истраге о цивилним жртвама НАТО бомбардовања, ако Алијанса "није склона да то уради сама".

НАТО је раније оценио да је његова седмомесечна ваздушна кампања у Либији била потпун успех и да је допринела усмеравању те земље ка демократији после збацивања и убиства Моамера ел Гадафија.

Русија, Кина, Бразил, Индија и Јужна Африка уздржале су се приликом гласања у Савету безбедности УН за војну акцију у циљу заштите цивила у Либији крајем фебруара ове године. Од тада често су упозоравали да је НАТО прекорачио оквире Резолуције УН с намерном да збаци Гадафија с власти у тој земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару