Читај ми!

Потпредседник Ирака на потерници

Ирачки шиитски потпредседник Тарек ел Хашеми налази се на потерници, јер је судски комитет издао налог за његово хапшење. Ел Хашеми одбацио оптужбе и рекао да је спреман за суђење, као и да су докази против њега "очито фабриковани".

Судски комитет у оквиру шиитске владе у Ираку издао је налог за хапшење потпредседника Ирака, сунита Тарека ел Хашемија, "у складу са законом против тероризма".

Ел Хашеми је одбацио све оптужбе и рекао да је спреман за суђење под условом да се оно одржи у области Курдистана.

"Предлажем да се суђење одржи у Курдистану. Под тим условом, спреман сам да изађем на суђење", рекао је оптужени потпреседник.

Ел Хашеми је позвао представнике Арапске лиге да учествују у истрази и испитивању јер су снимци приказани на државној телевизији "очито фабриковани".

Потез владе, дан након одласка америчких војника из Ирака после скоро девет година рата, представља знак нове ескалације верских тензија у земљи. Због таквих тензија је у Ираку, пре неколико година, избио грађански рат.

Саопштење о хапшењу је издато док су на телевизији Ал Иракија приказани снимци телохранитеља Хашемија, који признају да су планирали и спроводили нападе, а добијали подршку од потпредседника. Најмање 13 телохранитеља Ел Хашемија ухапшено је последњих неколико недеља.

Ирачки председник Џалал Талабани изразио је изненађење због издавања налога за хапшење свог заменика Ел Хашемија, упутивши тако индиректну критику на рачун премијера Нурија Ал Маликија и додао да тај случај треба решити далеко од јавности.

Талабани, који је курдске националности, често је покушавао да посредује између различитих исламских верских фракција.

Од инвазије америчке војске 2003. године којом је свргнут сунитски режим Садама Хусеина, сунитска мањина у земљи стално се жали на покушаје шиитске већине да је маргинализује.

Према незваничним проценама, у Ираку живи између 60 и 67 одсто муслимана шиита, 30 до 37 одсто сунита и око три одсто хришћана, а налог за хапшење Хашемија додатно ће подићи верске тензије у земљи.

Хашеми је један од лидера сунитске партије Иракија, која је најавила да ће бојкотовати учешће у парламенту, протестујући због рада шиитског премијера Нурија ел Маликија.

Његова канцеларија се жалила на малтретирање, наводећи неколико инцидената, као и да су припадници снага безбедности већ неколико недеља испред канцеларије.

Потпредседник Тарак ел Хашеми је тренутно на слободи и налази се у Курдистану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару