Читај ми!

Крвави дан у Сирији

Најмање 100 људи погинуло у данашњим немирима широм Сирије. Војска убила 70 дезертера. Посматрачима Арапске лиге биће омогућено да дођу у Сирију и помогну у решавању ситуације, договорено је на састанку Арапске лиге и сиријске делегације.

Крвопролиће на улицама сиријских градова. Организације за заштиту људских права јављају да је најмање 100 људи убијено у гушењу немира у областима Дера и Деир ез Зор.

Активисти Сиријске опсерваторије за људска права са седиштем у Лондону навели су да су безбедносне снаге убиле 70 војних дезертера, када су напустили своје положаје недалеко од границе са Турском.

Сурови биланс чини овај петак једним од најкрвавијих дана од почетка немира у Сирији, у којој је, према извештају УН, погинуло више од 5.000 људи.

И поред тога, десетине хиљада људи демонстрирале су у Дамаску због смрти девојчице Хале Мунеџад, која је убијена јуче.

Са друге стране, Дамаск је одобрио посматрачку мисију у земљи, у оквиру мировног плана Арапске лиге за окончање деветомесечног насилног сузбијања демонстрација уперених против режима Башара ал Асада.

Документ су у седишту Арапске лиге у Каиру потписали заменик сиријског шефа дипломатије Фејсал ал Макдад и помоћник генералног секретара Арапске лиге Ахмед Бен Хели.

Дамаск је месецима одуговлачио потписивање протокола о посматрачкој мисији Арапске лиге, мада је прихватио све друге тачке мировног плана.

У последњих пар месеци дошло је до приличног захлађења односа Арапске лиге и Сирије, при чему је та организација суспендовала чланство Сирије и запратила са увођењем санкција због неприхватања мировног плана.

Одмах након потписивања из Москве су стигле речи подршке споразуму, а из министарства спољних послова те земље истичу да ће договором бити стабилизована немирима потресена земља.

"Верујемо да ће документ потписан у Каиру обезбедити безбедност сиријском народу и омогућити стабилизацију ситуације", рекли су из руског министартсва спољних послова.

Договор Сирије и Арапске лиге поздравио је и Иран.

"Уколико је прихватљиво за председника Асада, акт је прихватљив што се тиче Ирана. Наравно неке модификације плана могу се размотрити. Ипак, многи ирански ставови су заступљени у споразуму", рекао је заменик иранског министра иностраних послова Амир Абдолахи.

Из Ирана, ипак, наводе да је немире у Сирији "пробудио Вашингтон и његове слуге у региону Блиског Истока".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару