Читај ми!

Преминуо Вацлав Хавел

Бивши председник Чешке и чувени драмски писац Вацлав Хавел преминуо је у 75. години, после дуже болести. Хавел био симбол чешке државности, рекао Вацлав Клаус.

Вођа Плишане револуције, драмски писац и први председник независне Чешке Вацлав Хавел преминуо је данас у 75. години после компликација изазваних болешћу.

Познат као стравствени пушач Хавелу је дијагностикован рак плућа, а оперисан је 1996. године. Последњих месеци, међутим, здравствено стање му се нагло погоршало.

Смрт славног дисидента из периода комунистичке власти дошла је као шок за Чехе, а премијеру Петру Нечасу натерала сузе у очи у дебатној емисији Чешке телевизије.

"Погодило ме је то, људски. Јер господин председник је симбол свега што се овде дешавало 1989. године. Имао је још толико тога да каже у политици", рекао је Нечас.

Рођен је 5. октобра 1936. године у Прагу, у породици предузетника и интелектуалаца. Већ као тинејџер, објављивао је драме које су постављане на сцену и донеле су му и међународни престиж.

Био је активан учесник покрета Прашко пролеће 1968. године. Због тога су га власти прогањале, а најдуже је у затвору провео четири године.

После пада Берлинског зида, био један од кључних људи покрета Плишана револуција.­ После тога, као десети председник Чехословачке Хавел је био један од главних учесника и, по многима, најзаслужнији за миран распад земље 1993. године.

"Истина и љубав морају превагнути над лажима и мржњом", једна је од његових најчувенијих реченица и његов револуционарни мото.

Хавел је добитник великог броја награда и признања за његове напоре у постизању мирних решења у Дарфуру и Мјанмару. Више пута номинован за Нобелову награду.

У свету признати борац за демократију, Вацлав Хавел залагао се за бомбардовање положаја босанских Срба у Босни 1995. године. Четири године касније, подржао је и бомбардовање Србије, тврдећи да је НАТО интервенција на Косову први рат који се не води у име националних интереса, већ у име људских права.

После петооктобарских промена у Србији, међу првима је поздравио пад режима Слободана Милошевића.

Следбеници и саборци

Наследник Вацлава Хавела на челу Чешке, председник Вацлав Клаус подсетио је да Хавел одлази као симбол обновљене чешке државности.

"Његова личност, име и дело суштински су помогли да се Чешка интегрише брзо у породицу демократских држава", рекао је поводом Хавелове смрти Клаус.

Иако познати као љути политички непријатељи који су водили оштре јавне полемике о политичком смеру земље, између осталог и око распада бивше Југославије, Клаус је истакао да је Хавел уживао његово неизмерно поштовање још од 1960-тих година, а да су све те полемике биле врло плодне.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да ће Хавел бити запамћен по својој пожртвованости слободи и демократији.

"Ми Немци посебно имамо на много чему да му захвалимо", истакла је Меркелова.

Сличну оцену дао је и шеф шведске дипломатије Карл Билт који је истакао да је "Хавел био један од највећих Европљана нашег времена".

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо истакао је да ће бивши чешки председник остати велика инспирација свима онима који се боре за слободу и демократију широм света.

"Човек је умро, али ће завештање његових песама, представа и идеја наставити да живи кроз будуће генерације", додао је Барозо.

Из Лондона је британски министар спољних послова Вилијем Хејг такође упутио речи саучешћа и рекао да је Хавел "одиграо водећу улогу у развоју слободе у Европи".

Бивши пољски председник Лех Валенса, који се, попут Хавела, борио против комунизма у Источној Европи, рекао је да је Хавел заслужио Нобелову награду, уз оцену да "свет није увек праведан".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару