Читај ми!

Нове жртве тропске олује

Више од 500 људи погинуло а још око 500 се воде као нестали у тропској олуји, која је погодила југ Филипина.

Тропска олуја "Ваши" која је погодила југ Филипина, изазвавши поплаве и клизишта, однела је више од 500 живота, док се још око 500 људи воде као нестали, саопштиле су власти.

Генерални секретар филипинског Црвеног крста Гвендолин Панг изјавио је да је у поплавама живот изгубила најмање 521 особа и да је међу жртвама највише жена и деце, пренео је АП.

Панг је упозорио да број страдалих могао бити већи пошто је комуникација с неким селима у прекиду, а због поплава су блокирани и многи путеви и онемогућен је прилаз спасилачким екипама.

Најтеже су погођени град Кагајан де Оро, где је погинуло најмање 239 људи, и суседни Илиган, где је живот изгубило 195 особа, додао је он.

"Страхујемо да можда има читавих породица које су страдале и није остао нико ко би могао да пријави шта се догодило", рекао је Панг. "Многа подручја су и даље одсечена и спасиоци не могу да им приступе."

Тропска олуја "Ваши" почела је да бесни пре седам дана на Јужном кинеском мору, а до југа Филипина је доспела у петак. После 12 сати непрекидне обилне кише изазвала је поплаве које су нагло избиле док је већина становника спавала.

Многи од њих су, иако упозорени на предстојећу олују, остали у својим домовима јер су невремена ове врсте ретка појава на већем делу острва Минданао.

Улице приобалских градова Кагајана де Оро и Илигана, прекривене су блатњавом водом дубине до метар која се излила из река. Многи грађани су се спасили тако што су се попели на кровове кућа, где су провели ноћ чекајући спасиоце.

Око 100.000 људи је расељено, а велики број домаћинстава остао је без струје. Вода је данас почела да се повлачи, што ће олакшати рад хиљада војника, полицајаца, резервиста, волонтера и припадника Обалске страже који су мобилисани ради потраге за жртвама и рашчишћавања рушевина.

Олуја "Ваши" је 19. те врсте која се од почетка године сручила на Филипине. Ту острвску државу сваке године погоди око 20 олуја и тајфуна, углавном у северним областима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару