Читај ми!

Угашени реактори у Фукушими

Оштећена нуклеарна централа "Фукушима 1" коначно је зауздана, јер је температура у оштећеним реакторима и базенима са истрошеним горивом сведена на ниво који се може сматрати "хладним гашењем", рекао јапански премијер.

Јапанска влада саопштила је да су се у нуклеарној електрани "Фукушима", тешко оштећеној у катастрофалном земљотресу, стекли услови за такозвано "хладно затварање" реактора.

На конференцији за новинаре у Токију, јапански премијер Јошихико Нода рекао је да је  оштећена централа "Фукушима 1" сада безбедна по околину, јер су њени реактори охлађени до тачке гашења.

Премијер Нода, путем медија, извинио се јапанском народу и другим земљама за проблеме које им проузроковала несрећа у Фукушими и изјавио да су "реактори стабилизовани, чиме је уклоњен један од великих узрок немира." 

Он је рекао је да је тиме окончана друга фаза у уклањању последица нуклеарног акцидента у којем је, средином марта, дошло до изливања великих количина радијације у ваздух и море након што је гигантски цунами проузрокован земљотресом избацио из функције главне и помоћне изворе напајања у овој нуклеарној централи, зауставивши хлађење реактора и проузроковавши експлозије у њима.

Сада престоји трећа и последња фаза, односно почетак радова на демонтирању читаве електране с обзиром на то да су се стручњаци и власти одлучили да "Фукушиму 1" не заливају бетоном, већ да уклоне цело постројење. 

Ови радови, процењује се, потрајаће између 30 и 40 година с обзиром да су остаци нуклеарног горива изузетно радиоактивни и неће моћи бити уклоњени све док се, током деценија, њихово зрачење природно не умањи.

Ово саопштење у Јапану је очекивано више од месец дана, јер су оштећени реактори "Фукушиме 1" већ почетком новембра били охлађени до нивоа од четрдесетак степени, где не може доћи до ланчаних реакција, те се само чекала потврда одговорних у централи да више нема колебања, односно повремених пораста, температуре у реакторима и оближњим базенима са истрошеним горивом.

Предстоји веома скупа деконтаминација

Нодино саопштење наишло је на млаку па и критичку реакцију медија у Земљи излазећег сунца с обзиром на то да се оно доживљава као једна формална прокламација која, мада може имати одређени психички ефекат, неће битно променити стање на терену где предстоји мукотрпна и веома скупа деконтаминација и санирање економске штете проузроковане изливањем радијације. 

Велики цунами који је 11. марта ове године прогутао нуклерано постројење "Фукушима 1" оштетио је четири од шест реактора у тој централи.

Такође, било је поплављено и 20 километара удаљене нуклеарке "Фукушима 2" чији су реактори, међутим, надљудским напорима безбедно угашени у данима непосредно након природне катастрофе, делом и захваљујући новијој технологији употребљеној у њеним реакторима.

Новије процене показују да је у марту из реактора централе "Фукушима 1" која је пуштена у рад далеке 1974. године у ваздух ослобођења количина радијација која је износи 40 одсто оног што је испуштено током нуклеарне катастрофе у Чернобиљу 1986. године, те да је скоро читаво главно јапанско острво Хоншу, а не само његов северни део, у већој или мањој мери прекривено радиоактивним материјама. Такође, више хиљада тона изузетно радиоактивне воде ослобођено је у Пацифички океан.

Деведест хиљада људи из префектуре Фукушима и њене непосредно околине и даље је расељено.

Влада Јапана поставила је себи за циљ повратак становништва у радијус од 20, односно 30 километара око централе "Фукушима 1", односно деконтаминацију која би кумулативно зрачење у тој префектури и околини свела на ниво од једног милисилверта годишње. 

Сматра се да ће радови, усмерени на постизање тог циља коштати више стотина милијарди евра. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару