Читај ми!

Гадафијева смрт ратни злочин?

Постоје озбиљне сумње да је смрт либијског лидера Моамера ел Гадафија била ратни злочин, изјавио главни тужилац Међународног кривичног суда Луис Морено Окампо. Гадафијева ћерка Ајша затражила од тог суда истрагу у вези са убиством оца и брата.

Главни тужилац Међународног кривичног суда Луис Морено Окампо рекао је да постоје озбиљне сумње да је смрт либијског лидера Моамера ел Гадафија била ратни злочин.

Окампо је, после извештаја изнетог пред Саветом безбедности, послао писмо лидеру либијског Националног прелазног савета Мустафи Абдел Џалилу у коме се распитује за владине планове да истражи наводне ратне злочине свих страна, укључујући и побуњенике.

Изјава главног тужиоца Међународног кривичног суда уследила је дан пошто је Гадафијева ћерка Ајша затражила од тог суда истрагу у вези са убиством свог оца и брата.

У копији писма, у коју је Ројтерс имао увид, пише да су Моамер ел Гадафи и његов син Мутасим "убијени на најужаснији начин, а да су њихова тела затим приказана јавности и гротескно оскрнављена уз потпуно кршење исламског закона".

"Слике тог дивљаштва приказане су широм света, што је код моје клијенткиње изазвало озбиљан емоционални потрес", наводи у писму Ник Кауфман, адвокат који заступа Ајшу Гадафи.

Моамер ел Гадафи и његов син Мутасим ухваћени су у октобру у Моамеровом родном граду Сирту.

Одмах затим, убијени су у затвору у који су их одвели борци лојални новим властима, под околностима које нису сасвим разјашњене, подсетио је Ројтерс.

Гадафијева ћерка Ајша побегла је са осталим члановима породице у суседни Алжир.

Истрага о страдању цивила

У међувремену, организација за људска права "Хјуман рајтс воч" (ХРВ) затражила је од НАТО-а да спроведе истрагу о евентуалној одговорности за страдања цивила током осмомесечне војне операције у Либији.

Привремена либијска влада процењује да је више од 40.000 Либијаца убијено у грађанском рату који је довео до свргавања и, коначно, убиства бившег либијског лидера Моамера ел Гадафија.

Званичници нових либијских власти тврде да је "Гадафи одговоран за та убиства".

ХРВ, са седиштем у Њујорку, послао је свог стручњака за људска права Фреда Абрахамса у Либију, како би истражио неколико десетина убистава цивила за које та организација сумња да су страдали у ваздушним ударима НАТО-а, пренео је Ројтерс.

Абрахамс треба да утврди колико је тачно цивила Алијанса убила током операције, која је покренута у марту а окончана у октобру.

"Према нашим подацима, око 50 цивила је убијено у ударима НАТО-а, а можда и више", рекао је Абрахамс у изјави Ројтерсу.

Абрахамс је навео да ХРВ сматра да је на НАТО-у одговорност да темељно испита те случаје како би могли да "идентификују и исправе грешке" и, у том смислу, размотри и исплату адекватне одштете.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару