Читај ми!

Ученици или талибански борци

Полиција пронашла 45 ученика у подруму религијске школе у Пакистану. Неки од њих били су мучени и оковани у ланце. Ученици сведочили да су талибани долазили у медресу и говорили им да се "припреме за борбу".

Током рације у једној исламској школи у Пакистану, полиција је у подруму школе пронашла 45 ученика, од којих петоро деце. Неки од њих били су оковани у ланце. 

Ученици, од којих неки нису имали више од 12 година, пронађени су у нечему што пре личи на тамницу у медреси Захарија у области Сораб Гот у Карачију, пише британски Дејли мејл.

Заточеници кажу да су их "васпитачи" редовно тукли, чак и окретали наглавачке, што је био део "редовног кажњавања".

Неки наводе и да су талибански борци у последњих неколико месеци одвели десетак студената. Један од дечака посведочио је да су им талибани поручили да се "припреме за борбу".

Полиција је приликом рације ухапсила свештеника и још две особе, док је управник успео да побегне, пише пакистански Експрес трибјун.

Неке пакистанске медресе сматрају се центрима за обуку исламских екстремиста. После ове рације, полиција је саопштила да "ученици" пронађени у подруму медресе имају између 12 и 50 година и да припадају етничкој заједници Паштуна.

Неки од њих су зависници од дроге или особе са менталним поремећајима и претпоставља се да је у питању религиозна школа и рехабилитациони центар, као и да је управа добијала велики новац од родитеља за поменуте намене, наводи полиција.

Локална телевизија ТВ Сана приказала је снимак студената који плешу и веселе се када је полиција почела да их ослобађа.

Рације је изведена на основу анонимне дојаве, а полиција ће спровести целокупну истрагу да би се окриле евентуалне везе са екстремистима.

Према наводима Прес траст Индија већина студената је доведена у Карачи из удаљене провинције Кибер Пахтункава, која је упориште талибана.

АФП наводи податке пакистанске владе да у тој земљи има 15.148 религиозних школа коју похађа више од два милиона студената.

Званичници наводе да нерегистрованих школа има много више, а оне су једино доступне сиромашнима, који су већина у Пакистану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару