Читај ми!

Клаус добровољац

Чешки председник Вацлав Клаус добровољно се пријавио да ликвидира евро, с обзиром да има искуство у ликвидацији заједничке чехословачке валуте, када се земља распала 1993. године.

председник Чешке Вацлав Клаус понудио се као добровољац да ликвидира евро, а тврдњу да би пад евра имао несагледиве последице по Европу означио је за велику лаж, јављају чешки медији.

"Пад евра могао би да има трагичне последице ако би се десио хаотично. Али ако би Европска унија одустала од евра организовано и планирано, то би протекло мирно", рекао је Клаус у понедељак на предавању студентима Вроцлавског универзитета у суседној Пољској.

Клаус је током посете Вроцлаву објаснио да се нуди као добровољац да ликвидира евро, јер је већ искусан пошто је успешно ливкидирао заједничку монету Чеха и Словака у време распада Чехословачке, 1993. године.

Чешки председник од самита Европске уније 8. и 9. децембра у Бриселу апелује на владу премијера Петра Нечаса да се угледа на Велику Британију и да не приступи новом пакту за буџетску дисциплину који је договорен на самиту.

"Мислим да не треба пратити тај тренд да се по сваку цену брани лош пројект заједничке европске валуте чија ће цена бити све већа и већа", поручио је после самита чешки председник.

Премијер Петр Нечас саопштио је да ће одлуку о евентуалном учешће Чешке као и о помоћи Међународном монетарном фонду донети влада, а не централна банка.

"Јасно ми је да би Чешка доспела у сложену ситуацију ако би остала једина међу чланицама ЕУ ван еврозоне", рекао је Нечас.

Он је додао и да је лично против тога да Чешка издвоји 10 одсто својих девизних резерви као позајмицу за ММФ од чега би онда фонд помагао најпроблематичнијим дужницима.

Чешка би, према првим проценама, требало да позајми ММФ-у око 3,5 милијарде евра. Укупно еврозона и чланице ван ње које на то пристану, треба да обезбеде 200 милијарди евра.

Чешки председник Вацлав Клаус, који је пре две године напусио сада владајућу Грађанску демократску партију, упозорио је владу да би било неодговорно да Чешка позајмљује дужницима у тренутку када њој самој не полази за руком да смањи задужење.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару