Читај ми!

ЕУ о увођењу привремених граница

Европска унија разматра увођење привремене граничне контроле у "шенгенској зони" слободног путовања, која обухвата 25 земаља Европе.

Министри унутрашњих послова земаља Европске уније разматрају да ли да дозволе увођење привремене граничне контроле у "шенгенској зони" слободног путовања која обухвата 25 земаља Европе.

Основа те мере су бојазни ЕУ због повећања прилива миграната из арапских земаља, захваћених немирима, указује агенција АП.

Министри унутрашњих послова Уније покушаће данас да успоставе јединствен критеријум за изузетке - када нека земља може да уведе контролу на граници, навела су два неименована званичника ЕУ. Они су додали да би се тим земљама дозволило да уведу привремену контролу, на неколико дана, а потом би ЕУ одлучила о тој мери.

Уз то, министри ће данас проценити напредак Бугарске и Румуније ка испуњавању услова за пријем у "шенгенски простор". Од њих се очкује да претходно спроведу реформе.

Савет министара правосуђа и унутрашњих послова Европске уније препоручио је да Бугарска и Румунија идуће године постану део зоне Шенгена, али је неизвесно да ли ће Холандија поново блокирати такву одлуку.

Бугарска и Румунија су још марта прошле године испуниле све услове за придруживање шенгенском простору, али су их тада блокирале Немачка и Француска, које сада подржавају њихов захтев.

У министарским закључцима препоручује се да Бугарска и Румунија од 25. марта својим морским и ваздушним границама уђу у Шенген, а да се копнене границе уклоне најкасније до краја јула следеће године. Ту одлуку морају прихватити све земље чланице шенгенског простора.

Приступање Софије и Букурешта зони Шенгена до сада су блокирале Холандија и Финска, међутим Финци су се сложили са "делимичним" приступањем марту.

Премијер Холандије Марк Руте је, ипак, изјавио да није искључена могућност да његова земља поново каже "не".

Француска и Данска и неке друге земље су ове године указивале да ће поново увести контролу на границама да би спречиле долазак илегалних миграната са Севера Африке.

Десетине хиљада избеглица су се докопале италијанског острва Лампедуза у Средоземном мору, одакле су наставиле ка Европи. Друге главне транзитне тачке за улазак у Унију су преко Турске, односно Грчке, и земаља бивше Југославије.

Шенгенска зона сматра се једним од највећих достигнућа ЕУ, јер је грађанима земаља-чланица омогућено да путују без пасоша и граничне контроле. То, међутим, користе и мигранти: када једном уђу у "шенгенску зону", унутар ње могу да путују слободно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару