Читај ми!

Канада се повлачи из "Кјота"

Прва земља која ће се и званично повући из Кјото споразума о климатским променама је Канада, пошто сматра да су циљеви тог споразума неоствариви, јер Кина и Америка, као највећи загађивачи, нису део споразума. Русија и Јапан најавили да неће пристати на нове обавезе Споразума.

Канада се повукла из Протокола о климатским променама из Кјота, наводећи да су циљеви тог договора неоствариви, саопштио је министар за заштиту животне средине те земље Питер Кент.

Конзервативац Кент, за улазак Канаде у Кјото протокол оптужује претходну либералну владу, за коју каже да је била "неспособна", да се обавезала да уложи 13,6 милијарди долара како би смањила емисију штетних гасова или 1.600 по сваком канадском домаћинству.

Министар је рекао да Кина и САД као највећи емитери штетних гасова нису део споразума, тако да нема разлога да Канада троши милијарде долара на смањење загађења када то неће смањити глобално загревање.

Тиме је нанет велики ударац управо завршеној Конференцији о климатским променама у Дурбану, где је договорено да се покрене друга обавезујућа фаза тог протокола који већини индустријски развијених земаља ограничава емисију штетних гасова, поступно, на ниво из 1990. године.

Уз Канаду, и Јапан и Русија поручују да не желе поново да се обавезују на тај начин.

На конференцији Уједињених нација о климатским променама први пут је постигнут договор који би требало да примора све највеће загађиваче да предузму мере како би се успорио тренд глобалног загревања.

Договор је постигнут после вишегодишњих узалудних напора да се уведу међународна, законски обавезујућа правила која ће поштовати све земље – од Кине и Индије до САД.

Представници 194 земље сагласили су се, на конференцији у Дурбану, у Јужноафричкој републици, да почну разговоре о новом споразуму који би обавезивао све земље да ограниче емисију штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште.

Усвојена је мапа пута ка постизању општег споразума свих земаља на планети до 2015. године о смањењу емисије штетних гасова, а циљ је да тај споразум, чија правна страна још није дефинисана, ступи на снагу до 2020. године.

Међународна заједница настоји да ограничи раст температуре на планети на два степена целзијуса. У истраживању које је представљено учесницима скупа у Дурбану упозорава се да је планета на добром путу да се суочи са растом глобалне температуре од 3,5 степени.

Министри и делегати договорили су се и о продужењу Протокола из Кјота, који истиче ове године, и одлучили су да се покрене друга обавезујућа фаза тог протокола, која би се, пре свега, односила на земље Европске уније.

Канада, Јапан и Русија су се, међутим, раније изјасниле да не желе поново да се обавезују на тај начин.

Договорено је и да се формира тело које ће прикупљати и расподељивати десетине милијарди долара намењених за помоћ сиромашним земљама да би спроводиле мере за смањење глобалног загревања.

Генерални секретар УН Бан Кимун оценио је да су на конференцији УН у Дурбану донете "веома значајне" одлуке, које до 2015. године треба да доведу до усвајања општег споразума о смањењу емисије штетних гасова.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару