Читај ми!

Протест у Бенгазију

Највеће демонстрације у Бенгазију откако је избило незадовољство против Гадафија. Десетине хиљада грађана Бенгазија носиле транспаренте "Џалил мора да оде" и "Револуција је почела у Бенгазију".

Десетине хиљада демонстраната окупило се у либијском граду Бенгазију, разочарани лидерима који су дошли на власт после свргавања убијеног дугогодишњег лидера Либије Моамера ел Гадафија, јавио је Ројтерс.

У највећим демонстрацијама у Бенгазију од како је избило незадовољство против Гадафија, између 20 и 30 хиљада демонстраната испунило је централни трг Шађара (Дрво) и оближњу улицу Абдела Насера, рекли су очевици британској агенцији.

Окупљени су клицали "Револуција је почела у Бенгазију" и захтевали промене у либијском привременом руководству, Националном прелазном савету, и уклањање из владе свих који су били повезани са Гадафијевим режимом.

Агенција Франс прес извештава да су на тргу Шађара окупљени узвикивали пароле против челника Националног прелазног савета Мустафе Абдел Џалила и самог Савета, жалећи се на "недостатак транспарентности и жељу да се опрости борцима режима бившег диктатора"

"Савет мора да оде. Џалил мора да оде! Људи желе нову револуцију!", узвикивала је маса, носећи нове либијске заставе.

Правница из Бенгазија, Тахини ал-Шариф, рекла је француској новинској агенцији да се "режим није променио", а да је демонстранте разљутила изјава Абдела Џалила да је Савет спреман да опрости Гадафијевим борцима.

"Абдел Џалил тражи од нас да опростимо Гадафијевим борцима. Да ли би рекао то исто да је његов син убијен или рањен у револуцији", упитала је Шарифова.

Савет је у суботу одржао конференцију о националном помирењу, на којој је Абдел Џалил рекао да су нове либијске власти спремне да опросте "браћи која су као Гадафијева војска борила против побуњеника".

Лидер Савета је позвао Либијце да буду стрпљиви. "Уверавам Либијце да ће доста бити урађено. Будите стрпљиви", рекао је Абдел Џалил, позивајући на уздржаност. Савет је, такође, најавио да ће Бенгази бити будућа привредна престоница Либије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару