Читај ми!

Прохоров "на црту" Путину

Руски милијардер Михаил Прохоров објавио кандидатуру за председничке изборе у Русији наредног марта. Донео сам најозбиљнију одлуку у свом животу, изјавио Прохоров.

Владимир Путин добио је првог противкандидата у трци за председника Русије. Један од најбогатијих руских магната и власник америчког кошаркашког клуба "Њу Џерзи нетс" Михаил Прохоров (46) саопштио је да ће се кандидовати на изборима, заказаним за 4. март 2012. године.

"Донео сам најозбиљнију одлуку у свом животу. Кандидоваћу се за председника", изјавио је Прохоров. Прохоров је на парламентарним изборима одржаним 4. децембра са својом странком десног центра "Права ствар" освојио мање од један одсто гласова бирача.

Богати магнат се касније повукао из своје странке након борбе за власт унутар партије, за коју је окривио Кремљ. "Друштво се буди. Власт која не буде била у стању да разговара са друштвом, мораће да оде", навео је нови кандидат за председника Русије.

Прохоров је рекао да му предстоји велики посао да скупи два милиона потписа и региструје се у Централној изборној комисији, додајући да се о својој кандидатиру није консултовао с председником и премијером Русије, Дитријем Медведевим и Владимиром Путином.

Говорећи о својим потенцијалним бирачима, Прохоров је рекао да је "његова база средња класа, а не само бизнисмени". Прохоров је додао и да је категорички против револуција, јер се "завршавају крвљу и ниским стандардом живота".

Коментаришући могућност стварања заједничке партије с бившим министром финансија Алексејем Кудрином, Прохоров је рекао да су више пута разговарали и да се углавном слажу и економски и политички. "До конкретног резултата ипак нисмо дошли", навео је Прохоров.

Прохоров је на челу највећег руског произвођача злата, компаније "Полиус голд", а на листи часописа "Форбс" налази се међу пет најбогатијих руских милијардера. Његово богатство је 2010. године процењено на око 13 милијарди евра.

Против Путина, а њему у корист?

Прохоров није први руски мултимилијардер који је одлучио да се опроба у политици. Некада најбогатији Рус Михаил Ходорковски у затвору је од 2003. године због неплаћања пореза, а Путинови противници кажу да је тиме "кажњен", зато што је, наводно, довео Путинову власт у питање. Актуелни противкандидат досад се није супротстављао руском премијеру.

Међутим, некадашњи заменик премијера Русије и један од најжешћих критичара лика и дела Владимира Путина Борис Немцов сматра да је кандидатура Михаила Прохорова, у ствари, Путинов пројекат. Исто мисли и политички аналитичар Дмитриј Орешкин.

"Прохоров није претња Путину. Он је ту да створи илузију фер надметања и евентуално отме гласове Зјуганову", истакао је Орешкин.

Како су руски медији раније известили, очекује се да ће на мартовским изборима учествовати најмање четири кандидата, међу којима ће највероватније бити лидер Либерално-демократске партије Владимир Жириновски, лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов и вођа странке левог центра Праведна Русија Сергеј Миронов.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару