Читај ми!

Палестинци измишљени народ?

Републикански кандидат за председника САД Њутон Гингрич изјавио да су Палестинци, у ствари, измишљен народ који је историјски био део Отоманског царства и припадао арапској заједници.

Палестинци су измишљени народ и историјски су били део арапске заједнице, сматра кандидат Републиканске странке за председника Сједињених Америчких Држава Њутон Гингрич.

"Сетите се, није било палестинске државе. Она је била део Отоманске империје. Мислим да смо измислили палестински народ који су у ствари Арапи и који су историјски били део арапске заједнице", рекао је Гингрич у интервјуу за Јеврејски канал (The Jewish Channel), пренели су израелски медији.

Гингрич, који је бивши председник Представничког дома америчког Конгреса, попут других кандидата те странке настоји да задобије подршку америчких Јевреја и обећава побољшање веза са Израелом ако буде изабран.

Његови ставови очито се разликују од званичне политике САД која сматра Палестинце народом који заслужује своју државу засновану на преговорима са Израелом.

Гингрич није пропустио прилику да критикује блискоисточну политику америчког председника Барака Обаме. Та политика је веома нереална, рекао је он упоредивши је са "вођењем детета у зоолошки врт и објашњавањем да је лав, у ствари, зец".

Након тога републикански кандидат је додао да Обамино изједначавање Палестинаца и Израелаца "фаворизовање терориста, пошто Палестинска управа председника Махмуда Абаса и исламистички Хамас који влада појасом Газе гаје огромну жељу да униште Израел".

У интервјуу објављеном на Интернету, републикански кандидат је наговестио могућност да размотри помиловање Џонатану Џеју Поларду који издржава доживотну казну од 1987. године што је Израелу одао тајне САД-а.

Жестоке реакције Палестинаца

Палестински лидери оценили су да Гингрич својом изјавом призива на више сукоба на Блиском истоку. Главни палестински преговарач Саеб Ерекат окарактерисао је изјаву "подлом", а Ханас Ашрави, чланица извршног комитета Палестинске ослодилачке организације (ПЛО), рекла је да су ти "врло расистички коментари" показали да је Гингрич неспособан за јавну функцију.

"Ово је најнижа тачка коју било ко може да достигне", рекао је Ерекат Ројтерсу, нагласивши да изјава само доприноси "појачању циклуса насиља".

"Шта је узрок насиљу, рату у овом региону? Порицање народу њихове религије, његовог постојања, а он сада пориче наше постојање," рекао је Ерекат, иначе саветник палестинског председника Махмуда Абаса.

Ашрави је рекла да је Гингричева изјава подсећа на дане када је постојање Палестинаца као народа порицала између осталих Голда Меир, премијерка Израела од 1969 до 1974. године.

"То је сигуран позив на даљи сукоб, а не допринос миру", рекла је Ашрави. Портпарол Хамаса у Гази Фавзи Бархум сматра да Гингричева изјава представља хушкање на ентичко чишћење Палестинаца.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару