Читај ми!

У потрази за нормалним животом

Ускоро истиче рок који је Брисел дао земљама чланицама да израде националне стратегије за интеграцију Рома. До данас, међутим, није много урађено на унапређењу њиховог живота, оцењено у недавној расправи у Европском парламенту. Места Каварна у Бугарској и Инке у Мађарској два су различита примера интеграције Рома.

Од 12 хиљада житеља Каварне на бугарској црноморској обали, трећина су Роми, али нема уобичајене слике ромског насеља. Роми живе у асфалтираним и осветљеним улицама, у кућама које су окречене, са водоводом, канализацијом и грејањем на гас. Већина је запослена, неки и у општинској управи. Сва ромска деца заврше основну школу.

Младен Младенов каже да у Каварни никад није било поделе на Бугаре и Роме. "Идемо у исте школе, радимо заједно, посећујемо једни друге. Ваљда ће доћи време да свуда буде тако добро", каже Младенов.

Градоначелник Каварне Цонко Цонев каже да нема тајне. "Једноставно се према свима треба опходити једнако", каже Цонев. Каварна је, ипак, редак пример успешне интеграције Рома, не само у Бугарској, него у целој Европској унији. Подаци из земаља чланица су узнемиравајући.

Због лоших услова живота, смртност ромске деце је пет пута већа, а животни век Рома десет година краћи од европског просека. Веома мало их је запослено, јер рано прекидају школовање, а економска криза погоршава стање.

Школа у мађарском селу Инки, чија су трећина житеља Роми, затворена је јер локална власт нема новца за грејање. Из истог разлога, по неколико ромских породица живи у истој кући.

"Ако неко не промени ствари драстично, онда смо готови, сви ћемо потпуно осиромашити. То је нечовечно", каже Тибор Богдан из села Инки.

Роми су и први на удару десних екстремиста чије странке јачају у европским земљама. Због свега тога, Европска комисија тражи хитну акцију.

Честе жртве трговине људима

Кетрин Бирдер, посланик Европског парламента, каже да Роми широм Европе, због живота на маргини, постају жртве трговине људима и упадају у круг криминала, јер их користе за крађе, преваре и проституцију.

"Што им се пре пружи прилика да буду равноправни, моћи ће пре да устану против предрасуда и против криминалних банди. Европска унија мора још много да уради", каже Бирдер.

У Европској комисији подсећају да 70 одсто средстава из европских фондова намењених за побољшање положаја Рома никад не буде искоришћено.

У Европи живи између десет и дванаест милиона Рома, од којих половина у земљама двадсетседморице, највише у Бугарској и Румунији, а значајан су део становништва у Словачкој, Мађарској и Шпанији.

Безмало четири милиона живи у земљама Западног Балкана и у Турској, које желе чланство у Европској унији. Зато у Бриселу кажу да ће олакшати пут ако на време направе националне стратегије за интеграцију ромског становништва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару