Читај ми!

Протести у Москви и Санкт Петербургу

Више од 300 демонстраната ухапшено после митинга у центру Моксве. Протести и хапшења и у Санкт Петербургу. Демонстранти оптужују власт да је "лажирала" изборе, на којима је Јединствена Русија освојила готово 50 одсто гласова.

Московска полиција ухапсила више од 300 демонстраната после митинга, због резултата избора. Демонстранти су оптуживши власт да је "лажирала" изборе, на којима је Јединствена Русија освојила готово 50 одсто гласова.

"Ухапшено је више од 300 људи, међу којима политичар Иља Јашин, познати правник и блогер Алексеј Наваљни", саопштила је московска полиција.

Полиција је навела да је требало да се учесници разиђу после завршетка одобреног митинга на Чистопрудном булевару у центру Москве, али да је неколико десетина демонстраната пробило полицијску блокаду и покушало да заустави саобраћај.

"Сви ухапшени су приведени у локалну полицију и против њих ће бити подигнуте пријаве за кршење закона због негативног развоја и компликовања ситуације", навела је московска полиција.

На митингу се, према оценама московских независних медија, окупило више хиљада демонстраната, који тврде да су резултати парламентарних избора "лажирани".

Они су узвикивали "Вратите нам поштене изборе", "Русија без Путина", "Чуров (председник Централне изборне комисије) врати нам наше гласове", "Централна изборна комисија - министарство лажи" и звиждали на помињање имена председника и премијера.

Демонстранти су позивали полицију да пређе на њихову страну, али полицајци нису реаговали.

Центар Москве су цели дан обезбеђивале јаке полицијске снаге, а аналитичари сматрају да се такав митинг, како због броја људи, тако и због састава демонстраната који су се мирно понашали, у Москви није видео од 1993. године.

Руски медији јављају да су протести против нерегуларности на изборима одржани и у Петербургу. Риа новости прецизирају да је у " северној престоници" полиција ухапсила 120 људи.

Представник полиције у том граду каже да су поступали у скаладу са овалашћењима и да је међу онима које су "задржали" била и дописница "Еха Москве", Ала Максимова, која је одмах пуштена.

"Различити људи изражавају своју позицију, протестују мирно против 'лажирања' избора. То је сигнал властима, односно премијеру Владимиру Путину који је председнички кандидат, да крене у озбиљне реформе" оценио је политички коментатор листа Комерсант Станислав Кучер.

Опозиционе партије и независни посматрачи оценили су да је током јучерашњих избора било много примера кршења изборних правила, а посматрачи ОЕБС-а су оценили да су изборе обележиле и бројне неправилности приликом пребројавања гласова.

Владајућа Јединствена Русија освојила је готово 50 одсто гласова.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару