Читај ми!

Тесна већина Јединствене Русије

Упркос слабијим резултатима, Јединствена Русија ће, са освојених 238 мандата у Думи, моћи да формира владу. Највећи добитници избора Комунистичка партије и Праведна Русија. Изборе обележио низ неправилности, саопштио ОЕБС. Демонстрације у Москви.

После 96 одсто избројаних гласова са јучерашњих парламентарних избора у Русији, партија премијера Владимира Путина Јединствена Русија (ЈР) ће, упркос релативно лошим резултатима, моћи да формира владу, пошто је освојила 238 од 450 места у Државној думи.

Такви изборни резултате се, у коментарима, оцењују као пораз Путинове политике, јер је ЈР, у односу на прошле изборе, добила 16 одсто гласова мање и изгубила 62 места у Думи. Највећи добитници јучерашњих избора је Комунистичка партије (КП) са 19 и Праведна Русија (ПР) са 13 одсто гласова.

КП ће, према прелиминарним резултатима, у новом сазиву парламента имати 92, ПР 64, а Либерално-демократске партије Русије (ЛДПР) 56 депутата.

Мисија Организације за европску безбедности и сарадњу (ОЕБС) је саопштила да је изборе у Русији обележио низ процедуралних неправилности, док су руски посматрачи поднели више од 1.000 изборних примедби и пријава напада на њихове веб сајтове.

Примедбе на регуларност изнели и лидери КП Генадиј Зјуганов, ПР Николај Левичев и ЛДПР Владимир Жириновски, три партије које су прешле цензус од седам одсто али које тврде да су освојиле више гласова него што то приказују објављени резултати.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон изјавила је да су Сједињене Америчке Државе "озбиљно забринуте" због начина на који су спроведени парламентарни избори у Русији, и да руски народ заслужује комплетну истрагу о свим пријављеним неправилностима.

Формална и широка влада

Покушавајући да објасни слабији резултат ЈР од очекиваног, председник Русије Дмитриј Медведев је рекао да разлог за то није лош рад странке, него појединаци - локални функционери који иритирају бираче у својој околини.

Руски председник је оценио да су многи јуче гласали из ината али да се због тога "ништа страшно неће догодити", и закључио да "руско друштво мора да одрасте", како би се ослободило наглих прелаза са деснице на левицу и обратно.

Медведев заложио се за формирање "широке владе", уколико руски премијер и председнички кандидат ЈР Владимир Путин буде победио на председничким изборима, у марту следеће године.

У обраћању присталицама, Медведев је обећао да ће ускоро представити свој програм за формирање владе, и истакао да обе владе, формална и широка, треба да егзистирају заједно.

Иако опозиција и поједини медији оцењују да таква идеја није јасна, па чак и да је апсурдна, Медведев је пред изборе објашњавао да ће широка влада "радити заједно са ЈР, представницима цивилног сектора, гласачима који су спремни да гласају за нас и чак онима који се с нама не слажу". Медведев је наговестио да би широка влада могла да се састоји од "потпуно нових људи".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару