Читај ми!

Мјанмар окреће нови лист

Званични разговори Хилари Клинтон са мјанмарским председником Теин Сеином почели су у пријатељској атмосфери, а државна секретарка САД оценила је да су реформски кораци новог режима храбар потез.

Државна секретарка САД Хилари Клинтон започела је разговор с мјанмарским председником Теин Сеином, рекавши да је охрабрена реформским корацима новог режима после деценија репресије и изолације.

Председник Теин Сеин поздравио је "ново поглавље у односима" са Вашингтоном током разговора у председничкој палати у новом главном граду земље Нејпјиду.

Клинтонова је рекла бившем генералу, који је започео серију реформи, да су председнк Обама и она охрабрени корацима које су Сеин и његова влада предузели за њихов народ.

Мјанмар је деценијама био под влашћу војне хунте до избора који су почетком године довели на власт номинално цивилну владу, али у којој има и бивших генерала повезаних са армијом.

Клинтонова, коју је амерички председник Барак Обама послао у деликатну мисију да подстакне промене у земљи коју је Запад дуго заобилазио, треба да се састане и са чувеном предводницом демократског покрета у Мјанмару и добитницом Нобелове награде за мир Аунг Сан Су Ћи.

Касније током дана, Клинтонова путује у трговински центар Јангун, бивши Рангун, где ће се са Су Ћи састати два пута, прво незванично вечерас на вечери, а затим и на званичним разговорима сутра.

Нобеловка, иначе, има огроман утицај у својој земљи као и на Западу и сасвим је сигурно да ће за свако ублажавање америчких санкција према Мјанмару скоро сигурно бити потребно њено одобрење.

Су Ћи је већ имала серију састанака са представницима власти од када су је пустили из кућног притвора у новембру прошле године. Рекла је на конференцији за штампу да се нада да ће посета Клинтонове подстаћи нове реформе.

"Надам се да ће посета секретарке Клинтон отворити путеве ка бољим односима", рекла је Су Ћи.

Њена партија Национална лига за демократију, која је бојкотовала изборе прошле године, планира да учествује на допунским изборима за парламент.

Многи те изборе виде као тест колико далеко су власти спремне да иду у политичким реформама. Нобеловка је потврдила да ће се и она кандидовати.

Након преузимања власти, председник Теин Сеин је започео дијалог са Су Ћи и побуњеним племенима дуж границе и пустио прву групу политичких затвореника. Активисти, међутим, кажу да у затворима још има између 500 и 1.600 политичких затвореника.

Према америчким званичницима, главна тема разговора Клинтонове са шефом дипломатије Мјанмара Вуна Маунг Лвином биће односи те земље са Северном Корејом и тајни контакти око набавки ракетних и нуклеарних технологија од Пјонгјанга.

Клинтонова је претходних дана неколико пута понављала да не предвиђа да санкције буду одмах укинуте и да је за тај корак потребно одобрење и од углавном скептичног Конгреса.

Са друге стране, Кина тражи тренутно укидање меуђународних санкција према свом јужном суседу.

"Ми сматрамо да релевантне земље треба да укину санкције Мјанмару и допринесу стабилности те земље", изјавио је представник министарства спољних послова Кине Хонг Леи.

Кина је као главни савезник војне хунте и нових цивилних власти, у којима има и бивших генерала, била прилично опрезна када је реч о побољшању односа Мјанмара и Запада, али је, ипак, подржала напоре тамошњих власти да укину војну хунту и изборе се за укидање санкција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару