Читај ми!

Уништавање тајне прошлости

Истражитељи су открили да је немачка обавештајна агенција БНД 2007. године уништила досијее 250 њихових агената који су некада радили или били повезани са нацистичким СС снагама или Гестапоом.

Историчари који спроводе независну истрагу о повезаности запослених у Немачкој обавештајној агенцији, БНД, и нацистичких власти дошли су до шокантног открића. Наиме, 2007. године БНД је уништио 250 досијеа запослених који су некада били чланови СС одреда или Гестапоа, пише немачки Шпигл.

Истражитељи тврде да се међу уништеним документима налазе и досијеи људи који су били "на значајним позицијама у СС-у, Гестапоу и обавештајној агенцији нацистичке партије. Неки од тих појединаца били су чак под истрагом за ратне злочине 1945. године.

Портпарол комисије и историчар из Дрездена Клаус Дитмар Хенке рекао је за Шпигл да је "помало шокиран" тим потезом.

Из комисије су апеловали на БНД да не уништава даље ниједан документ пре него што се консултује са њима. Поред тога, историчари су рекли да ће потпуна истрага тек бити спроведена.

Из БНД-а тврде да досијеи нису били вредни чувања и да су из тог разлога уништени.

Инцидент је, неминовно, подгрејао сумње да су неки од запослених у Немачкој обавештајној агенцији намерно покушали да отежају напоре садашњег директора БНД-а Ернста Урлауа да спроведе истрагу о прошлост организације на чијем је челу.

Наиме, како наводи немачки Шпигл, није никаква тајна да људи унутар БНД-а нису претерано срећни са Урлаовим пројектом.

Неки од њих су отворено против потеза да агенција расветли "мрачну" прошлост. Други су забринути за своју репутацију, пошто БНД годинама нове обавештајце регрутује прво из породица већ запослених.

Независна комисија, који чине четири историчара, оформљена је у фебруару са циљем да истражи везе запослених у БНД-у са нацистичким властима.

Добро је позната чињеница да је око десет одсто запослених у БНД-у некада радило за Хајнриха Химлера у нацистичкој Немачкој, пише немачки лист.

Најпознатији пример је, свакако, Рајнхард Гелен, генерал у немачкој војсци за време Другог светског рата, који је обављао дужност шефа обавештајне службе на Источном фронту.

После рата, Америка га је регрутовала и поставила на место директора Гелен организације чија је делатност била уперена против Совјетског савеза.

Након тога вршио је дужност председника БНД-а до 1968. године. За време његовог мандата, многи нацисти запошљавани су у служби те обавештајне агенције.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару