Читај ми!

Оштар одговор Швеђана Трибуналу

Шведска национална телевизија оштро је реаговала на притиске из Хашког трибунала поводом емитовања филма "Сребреница – издани град". Директорка СВТ-а сумња да је ауторка писма "уопште гледала филм" који су снимили норвешки аутори.

Шведска државна телевизија (СВТ) оштро је реаговала на писмо Хашког трибунала упућено тој телевизији поводом емитовања филма Сребреница – издани град и изразила наду да се "слични примери лошег расуђивања од стране Трибунала више неће понављати".

У саопштењу за јавност, директорка и главна уредница Шведске државне телевизије Ева Хамилтон наводи да "сумња да је ауторка писма из Трибунала уопште гледала филм на који се жали", преноси невладина организација "Историјски пројекат Сребреница".

Директорка СВТ каже и да "ауторка писма не указује на чињеничне грешке у филму, али подробно износи одлуке Хашког трибунала према којима оно што се догодило у Сребреници представља геноцид", преноси стокхолмски дневник Експресен.

Организација "Историјски пројекат Сребреница" је, такође, осудила покушај Хашког трибунала да намеће професионалне критеријуме медијским организацијама и подржала СВТ у одбацивању сваког таквог покушаја.

"Покушај Нерме Јелачић, поводом емитовања норвешког документарца Сребреница – издани град, да писмом од 24. новембра утиче на уређивачку политику Шведске државне телевизије, где захтева да се убудуће не приказује ништа што није у складу са пресудама Трибунала и без прилике да Трибунал то претходно прокоментарише, вратио се као бумеранг", оцењује та организација.

Портпаролка Хашког трибунала Нерма Јелачић упутила је писмо Шведској националној телевизији у којем реагује на приказивање филма Сребреница – издани град на тој телевизији. У јучерашњој емисији СВТ-а приказано је писмо и одговор директорке и главне уреднице Еве Хамилтон на ту преписку.

Хашки трибунал оштро је критиковао Шведску телевизију због тога што је приказала норвешки документарни филм о злочину у Сребреници 1995. у којем се наводи да је тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић жртвовао тај град да би подстакао нападе на Србе, пренели су шведски медији.

Бошњаци критикују филм

Шведска државна телевизија је још у августу емитовала спорни документарац и од тада је мета критика Бошњака који живе у Шведској да је "жртвовала истину".

Државни секретар у шведском министарству за интеграције Јасенко Селимовић један је од оних који је оптужио СТВ за "порицање геноцида", преноси шведски информативни портал на енглеском језику Локал.

Према мишљењу Селимовића, филм описује хашког оптуженика Ратка Младића као "доброг момка" који покушава да пронађе решење за ситуацију у Сребреници 1995. и наводи на закључак да су се снаге НАТО-а бориле на страни муслимана у БиХ.

"Желим да нагласим да не доводим у питање одлуку јавног емитера да објави овај документарац, али желим да Вас замолим да, ако одлучите да и даље емитујете материјал који је у супротности са закључцима и пресудама Хашког трибунала, дате прилику и Трибуналу да представи своје закључке, посебно оне који се односе на геноцид у Сребреници", написала је у писму Нерма Јелачић.

"Процеси пред Трибуналом доказали су, ван сваке разумне сумње, да је Сребреница била операција планског убијања и да већина убијених није изгубила живот у борбама, већ да је реч о масовној егзекуцији", додала је портпаролка Хашког трибунала у писму упућеном СВТ-у.

Међутим, Нерма Јелачић у изјави Срни 28. новембра није желела да коментарише да ли је Трибунал послао писмо шведској и норвешкој телевизији поводом емитовања филма Сребреница – издани град, уз образложење да та информација није за јавност.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару