Фестивал ћилима и Фестивал качкаваља у Пироту
Пирот ће ове недеље бити у знаку својих најпознатијих занатских производа, ћилима и качкаваља. Вечерас ће бити отворен Фестивал ћилима, а у суботу Фестивал качкаваља и сира. Организатори најављу да ће ова два фестивала чинити идеалан спој традиције и укуса.
Пиротски ћилим је спој традиције, уметности, историје и културе. Пошто је ћилимарски занат тежак и неисплатив, данас је у Пироту свега двадесетак ткаља.
Јасмина Kиров, ћилимарка, каже: "Тек са 5 година радног стажа можете да кажете да сте мајсторица пиротског ћилима. Занат није много исплатив зато што се веома споро ради. Ово је више уметнички занат, него нешто што доноси много новца."
Пиротски ћилим јединствен је производ на свету због тога што је исти са обе стране, има два лица. Међутим, многи сматрају да је наличје пиротског ћилима његова економска неисплативост
Славица Ћирић, директорка задруге „Дамско срце", објашљава: "Пиротско ћилимартсво је више уметност. Израда пиротског ћилима је тотално ручна, раде га прсти и очи и самим тим је нешто што је неисплативо у данашње време. Пиротско ћилимарство не може да буде пројектат. Он мора да има стално финансирање и града Пирота и државе Србије."
У локалној самоуправи Пирота сматрају да фестивали ћилима и качкаваља доприносе промоцији ових традиционалних заната и њиховом очувању. У току је поступак заштите качкаваља у ЕУ, а ћилим је предложен за упис на УНЕСKО-ву листу нематеријалног културног наслеђа света.
Милош Ћолић, заменик градоначелника Пирота, додаје: "Да цео свет види, сазна шта је Пиротски ћилим, како се он израђује, а са друге стране да ми покушамо да популаризтујемо овај занат, да подржимо жене које желе да уче израду пиротског ћилима, односно да уче ткање. Таква врста предузетништва не може да буде сама економски одржива већ да мора да буде помогнута и од града и од државе, што и чинимо."
Посетиоце фестивала ћилима и качкаваља очекује богат програм, а љубитељи уметности моћи ће први пут да виде стотину најлепших пиротских ћилимова. Организатори истичу да ће ове недеље у Пироту сви уживати у идеалном споју укуса и традиције.
Коментари