Уочи сезоне слава - Цене свеже рибе остале непромењене, поскупеле димљена и пржена риба

Стиже време посних слава и посних трпеза, а последњих дана новембра почиње и Божићни пост. У то доба године, по правилу се риба више тражи у маркетима и рибарницама. Проверавамо каква је снабдевеност и да ли су цене можда мењане због веће потрошње.

За посну славску трпезу или дане поста свежи домаћи шаран обично је први избор. Пут од рибњака до трпезе медјутим није лак и траје најдуже када се упореди са сточарском производњом. Зато су и површине под рибњацима у Војводини преполовљене у односу на стање пре двадесетак година и сада их је око 5500 хектара.

Србија годишње произведе око 4000 тона шарана, а од тога се 3500 тона прода током поста.

„Процес у рибарству траје три календарске године. Значи да би риба изашла на трпезу значи била конзумна риба требају три календарске године, то је близу 800 дана. За тај период треба рибу сачувати пре свега од птица, од болести“, каже Драгомир Дошло из рибњака „Сутјеска“.

Рибарнице у Јагодини већ сада одлично су снабдевене, а како се приближава децембар избор свеже домаће и морске рибе, али и смрзнуте биће, кажу још бољи. Веће поруџбине углавном се договарају неколико дана раније.

„Цене су мало ниже, чак су ниже од прошле године.Колико је жив шаран? Шаран је тренутно 750 динара, амур је 600 толстолобик 500 пастрмка је 800 она држи ту цену већ дуже време”, наводи Игор Видак, власник рибарнице.

Већина рибарница углавном ради и услужно пржење и печење рибе. Домаћице кажу да је то за њих спас.

„Колико кошта услужно печење рибе? 200 динара килограм. Купују средом и петком, то се зна“, каже Ивана Миладиновић, радница у рибарници.

Купци су задовољни избором, али већина признаје да се риба на њиховој трпези углавном налази само када су посни дани, иако лекари саветују супротно.

„Искрено више смо овако за мрсније ствари, а риба као риба углавном за празнике кад буде. Обавезно мора да има пастрмка, шаран, ослић, тако. - Јел радије бирате живу или смрзнуту рибу?-Живу, живу, свежа, она је увек боља“, каже Јован Танасијевић.

Веома тражена у послење време је и димљена риба попут димљеног шарана или пастрмке, али су и цене нешто веће. Поред стандардних плавих морских риба махом замрзнутих могуће је наћи и свежу ораду и бранцина, а веома ретко хоботнице, гамборе или шкољке углавном у маркетима.

петак, 22. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње