Бање су бање, за лечење али и за уживање

На извору лековите воде, а има их седам у Врњачкој Бањи, ваља кажу да се остави макар новчић за излечење и лек. Монденско место, центар забаве, бања за свакога. Све то су описи Врњаца кроз историју. Али је пре свега увек била лечилиште.

У бањском парку прошлост, садашњост и будућност - Топли извор, термоминерално купатило, велнес, спа. У основи свега одвајкада благотворна и лековита вода због које се долази вековима, без обзира на политичке, друштвене, економске, културолошке прилике.

"35 хиљада је годишња посета Врњачке Бање што најубедљивије илуструје велики лековити значај ове чаробнице испод Гоча. Тако ју је назвао наш познати књижевник и лекар Душан Радић. Старо и младо, господин и сељак, богат и сиромах, сви посећују Врњачку Бању", подаци су из документарног филма о Бањи из 1938.

Елиту је после рата заменила радничка класа, раскошне виле - стационари и синдикална одмаралишта за домаће туристе који нису имали посебне захтеве. 1967. бележи се 100.000 посетилаца. У деценијама које следе препознатљиве сувенире из центара за лечење и рехабилитацију болести органа за варење и дијабетеса имаће скоро свако домаћинство.

Врњачка Бања је пролазила кроз периоде процвата, ратних дешавања, стагнације да би се данас профилисала као модерна туристичка дестинација која спаја дух римских терми и модерног бањског и здравственог туризма.

Рецепт је пронађен и из године у годину повећава се број гостију.

„Разлика између некад и сад у Врњачкој Бањи је у чињеници да је некада дужи боравак, људи су дуже боравили, данас је тај боравак краћи, али је већи број људи који у Бању долази. Основа туризма Врњачке Бање је заправо здравствени туризам, кроз историју. И данас је примаран, али на један потпуно другачији начин", објашњава Никица Пантовић, власник туристичке агенције.

Традиционални третмани минералном водом под надзором лекара, улепшавање, нега тела и духа, здрав живот - захтеви су гостију 21. века.

"Није Врњачка Бања за старије и болесне, него је Врњачка Бања за све оне који мисле о свом здрављу и ми га се увек сетимо када га изгубимо, а ми лекари причамо да је превенција пола здравља. Е Меркур то ради од почетка. Данас имамо 40 лекара, 30 и нешто младих који су на специјализацији, улажемо у едукацију што је страшно важно. Успевамо полако, али сигурно да и мењамо планове, сада допуњавамо са квалитетном и добром понудом. Завршавамо хотел који ће бити у рангу 4, 5 звездица, са уско специјализованим дијагностичким стварима” истиче др Дејан Станојевић, директор Специјалне болнице „Меркур".

"У плану је да развијамо више пакета који ће бити намењени пословним људима који имају ту могућност да свој посао могу пренети из канцеларије. Имаће издвојене просторије за рад, а њихове породице ће такође бити са њима у хотелу где ће моћи да уживају у нашем спа центру, играоницама и осталим садржајима Врњачке Бање", каже Тијана Трифуновић, координатор продаје хотел Тонанти.

У Бањи у којој сезона траје целе године све је подређено потребама гостију.

“Успех јесте што смо ту демографску структуру гостију који су углавном везани за бање, то су старији људи променимо у потпуности и да наши гости данас буду породични људи са децом, млађи људи, људи који воле да уживају манифестацијама, атракцијама и то је за нас један највећи успех. На неки начин смо успели да упакујемо у један пакет да имамо разне структуре гостију који налазе свој кутак у Врњачкој Бањи. У прилог свега овога нам иде велике инвестиције на планини Гоч, Моравски коридор који ће ове године бити отворен из правца Појата, Крушевца и Трстеника што нама даје предност повезаности са Београдом, самим тим Новим Садом, аеродром Никола Тесла што је за нас јако битно и што ћемо за годину дана имати и другу деоницу која ће нас повезати са краком Милош Велики", истиче Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.

 Очување и надоградња културно историјског наслеђа, уз прилагођавање захтевима савременог туристе, је већ опробана формула која Врњачке Бању свртстава у атрактивне и препознатљиве дестинације.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи