Полемика у Краљеву: Да ли су спорни потписи подршке за расписивање локалног референдума

Потписи народне инцијативе за расписивање локалног референдума о укидању одлуке Скупштине Краљева, на основу које је у закуп дато осам локала у својини града, које користи Апотекарска установа, предати су крајем септембра. И док тече рок да се надлежне институције изјасне, владајућа Српска напредна странка почела је прикупљање изјава грађа о повлачењу претходно датих потписа. И док СНС тврди да им се грађани који сматрају да су обманути сами јављају, краљевачка опозиција поднела је кривичне пријаве против председника градске скупштине и НН лица због, како наводе, изношења списка потписника народне инцијативе и кршења закона о заштити података о ичности.

У просторијама Градског одбора СНС-а већ пети дан грађани потписују изјаве да повлаче претходно дату подршку да се одржи локални реферндум. Оба пута то је евидентирао овлашћени службеник градске управе. Само једна потписница желела је пред камерама да каже зашто се осећа преварено.

„Зато што је то сасвим другачије, не да народ остане без посла већ да се то другачије уради", каже Загорка Радојевић, из Ратине. На питање - јесте ли читали онај формулар који сте потписали, одговара: "Ја нисам читала него су рекли ево, они су причали усмено. Као треба да потпишемо да не би узели наводно апотеку, да не би ово, да не би оно, и људи као људи су поверовали“.

Ниједног тренутка - кажу из Синдиката апотекарске установе, нису причали да ће посао изгубити раднице које су прешле код новог послодавца.

„Ми смо о томе причали да ћемо ми изгубити посао што смо остали, они који су хтели, прешли су. А ми ћемо изгубити посао. И значи неће бити више државних апотека. Овде се стално прича о профиту. Ми смо против профита. Ми смо за здравље, за јавно здравље и јавни интерес“, истиче Снежана Илић, председница Синдиката Апотекарске установе Краљево.

Око питања Апотекарске установе уједињена краљевачка опозиција поднела је кривичу пријаву против председника Краљевачке скупштине и НН лица. Тврде - злоупотребили су положај након што су предеднику скупштине предати потписи грађана који траже да се рефендум одржи.

„Ставили свој потпис, лично, уз личну карту, на два обрасца, и у протокол градске управе и да неко сада изнесе спискове потписника да на основу спискова позива грађане Краљева, прети им отказима и буквално приводи, малтретира да дођу да повуку свој потпис“, наглашава Иван Матовић, из Удржења староседелаца Краљева.

Предраг Терзић, председник Градског одбора СНС-а Краљево наводи да никакви спискови грађана нису изнети из градске управе Града Краљева, већ су се грађани сами јавили СНС-у јер су схватили да се Апотеке у Краљеву не продају, већ се издају. „Схватили су људи да су преварени и да су их лагали“, додаје Терзић.

СНС негира и тврдњу опозиције да се власт плаши изјашњавања грађана. Кажу - не желе да беспотребно троше новац грађана на одржавање референдума који нема довољан број, како кажу, валидних потписа. Ипак, професор уставног права Слободан Орловић каже - валидни су ако су прикупљени на законом прописан начин.

„Није могуће повући већ дат потпис. Сам закон тако каже, чини ми се у члану 65 Закона о реферндуму и народној иницијативи. То не само да правно није могуће, него нема ни своју логику. То би вам било исто као да гласате на изборима и онда након датог гласа повучете свој глас“, објашњава проф. Слободан Орловић, са Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

„Уважавамо све професоре Уставног права, али треба рећи да одлуку о томе доносе правосудни органи. Ми ћемо предати изјаве о повлачењу потписа грађана, а уколико Градска изборна комисија не прихвати те изјаве, ми ћемо покренути процедуру пред судом“, закључује Предраг Терзић, председник Градског одбора СНС-а Краљево.

Жалбу Управном суду најављује и опозиција уколико Градска изборна комисија прихвати изјаве о повлачењу потписа. Подсетимо, председнику скупштине предато је 10.957 потписа грађана, а према подацима које је Министаство државне управе и локалне самоуправе објавило у септембру, захтев за одржавање локалног референдума потребно је да потписима, на законом утврђен начин, подржи бар 9.897 бирача у Краљеву.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи