Читај ми!

Од школе до туристичке агенције - Могу ли ђачке екскурзије да буду јефтиније?

Многе туристичке агенције, које се баве организацијом ђачких екскурзија, сматрају да је потребно изменити Правилник о спровођењу ђачких екскурзија, чиме би се омогућило да ексурзије буду јефтиније. Многи критеријуми у правилнику су, сматрају туроператери, или престроги или оптерећени непотребним трошковима.

Родитељи плаћају ексурзије и вероватно већина сматра да су прескупе, али у избору дестинација, па самим тим и о цени, учествују и они сами поред одељенских и Наставничких већа школа. Од када је организација ексурзија ушла у систем јавних набавки, туроператери кажу све се искомпликовало. Велику ставку чине дневнице наставницима и професорима или како се то званично зове накнада за бригу о деци.

“Накнада за бригу о деци ове године према одлуци Савета родитеља у нашој школи а и у другим гимназијама у Нишу је 1100 динара по детету по дану, и то је бруто износ, што се тиче осталих стручних школа и основних школа ту заиста немам информацију али верујем да је отприлике ту негде”, каже Милица Милосављевић, директорка гимназије „Светозар Маркковић" у Нишу.

“Практично имате од пре две године ситуацију ако школа не исплаћује директно него агенција исплаћује дневницу да негде 1200 динара бруто које родитељи уплате за дневницу 610 динара приме наставници а 590 динара узима држава на име трошкова пореза доприноса и тако даље, прво се нама скине ПДВ па од оног што се нама скине се исплаћује као да примају плату”, објашњава Милан Петковић, директор агенције у Нишу.

Такође, туристичке агенције наводе да су екскурзије скупље и због рецимо правилником предвидјеног обавезног техничког прегледа који кошта 9000 динара, ексурзије у инсотранству су скупље и због тога што се ноћна вожња избегава и што возачи аутобуса морају да имају 11 сати паузе. Поред свега тога и такозван гратиси повећавају цену ексурзије.

“То значи да за неке екскурзије где се иде у инсотранство први и задњи дан деца проведу нпр. за Италију у путу а морају да плате ноћ, што значајно повећава цену. Ви у једном аутобусу имате примера ради две разредне старешине гратис, неретко и вођу пута, што је неопходно не можете избећи, имате лекара који је по мени можда мало и непотребан у земљи, још два гратиса за децу значи имате негде 6 гратиса по 5% значи само гратиси дижу тридестак посто цену што је јако пуно”, каже Милан Петковић.

“Родитељи или одлуче да дете шаљу на екскурзију или не то што је нешто мало скуплље или не у односу на претходну годину до сада мислим да није било пресудно јер родитељи желе да ученици путују и да им то остане у једном лепом сећању”, сматра Милица Милосављевић, директорка гимназије „Светозар Маркковић" у Нишу.

Од многих ствари зависи да ли ће им остати у лепом сећању, јер често много тога пође по злу, нажалост. Уколико се програм не реализује у потпуности агенције су дужне да врате новац.

У цену ексурзије треба урачунати и улазнице у музеје и ахреолошке локалитете. У Нишу многе школе из других градова реализују екскурзије па је према подацима Народног музеја, за све објекте - ту спадају медијана, ћеле кула, логор на црвеном крсту и археолошка сала - цена са попустом је 1000 динара, појединачно најскупља је медиаана - 400 динара остали објекти су 250 динара. Бесплатне су посете спомен собама Бранка Миљковића и Стевана Сремца као и галерија у нишкој Синагоги.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи