Читај ми!

Шта недостаје да се слепе и слабовиде особе лакше крећу

Данас се обележава Дан белог штапа, посвећен слепим и слабовидим особама. За равноправну свакодневницу, кажу, најважније им је да могу да се образују, запошљавају и самостално крећу, за шта је неопходан допринос свих нас.

За слепе и слабовиде особе кретање значи самосталност. У томе им највећу сигурност пружа бели штап. Весна Минић из Пожаревца има само онај планинарски којим походи врхове по Србији.

"Ко иде испред мене, за његов каиш од ранца ухватим, да имам правац и штапом друге руке одређујем себи да ли се иде узбрдо, низбрдо, да ли има камен или нека велика препрека да се прескочи, јако лепо функционишем", каже Весна Минић из Пожаревца.

Кретање кроз град често може да буде компликованије од природе, због паркирања на тротоарима, непоштовања знакова, постављања башти кафића на тактилне стазе, као и грађевинских радова иза којих остају рупе, због којих како кажу сви имају јаче скочне зглобове.

"Суграђани много помажу приликом прелаза улице, тако да и с те стране могу да похвалим наше суграђане, да су веома коректни и предусретљиви", каже Ђорђе Томић из Пожаревца.

Највећа препрека за Весну и Ђорђа на путу до Савеза слепих и слабовидих у Пожаревцу су Чикош и Табачка чаршија, централне улице у којима и након реконструкције пре годину дана нису постављене тактилне стазе.

"Били бисмо срећни да у тој Табачкој чаршији после толико година буде тактилна стаза које и даље нема. Наша организација је послала захтев и сад живимо у нади да ће то бити решено на наше задовољство и у нашу корист", каже Весна Минић из Пожаревца.

"Упутили смо Граду иницијативу и Град наравно сложио се са тиме да израдимо пројекат тактилних стаза, настојаћемо да у току године реализујемо тај пројекат и ту инвестицију спроведемо", наводи Верица Савић, в.д. Директора Паркинг сервиса Пожаревац.

За свој дан, подсећају да је проблеме попут туђе неге и помоћи, образовања и запослења неопходно решити системски и променама закона. За квалитетно образовање које је услов за запошљавање неопходна су помагала као што су Брајеве писаће машине, уређаји за снимање и праћење наставе, као и педагошки асистенти.

"У запошљавању је проблем јер постоји Закон о професионалној рехабилитацији који је потпуно превазиђен у сваком смислу и треба га променити због тога што велики број послодаваца избегава своју обавезу да запосли слепе и слабовиде и у опште особе са инвалидитетом и радије плаћају казнене пенале", сматра Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

Чека се и на промену Закона о социјалној заштити како би туђа нега и помоћ била у висини минималне зараде. Према постојећем закону, они који немају увећање због 100 одсто оштећења, примају мање од 15.000 динара.

 

 

 

 

 

 

уторак, 15. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи