Читај ми!

Како у Рађевини један Милоје са комшијама гради средњовековно здање

У планинским засеоцима у Рађевини, људи је све мање, а наду за опстанак мештани виде у повратницима, који обнављају напуштена сеоска имања. Један од њих је и Милоје Лукић, који је у Лазама започео изградњу утврђења, по угледу на средњи век.

На крају сеоског пута са погледом на планине необично здање. Милоје га је, уз помоћ комшија, зидао камен по камен. Имање од петнаестак ари није дедовина, већ је, каже, прилику за откуп стрпљиво чекао.

"Кад сам дошао први пут ту ја сам се заљубио у ово место мислио сам да лепшег места на свету нема, и ако сам прошао Европу. 40 година сам чекао плац, на крају успео да га купим и поченем ово што сам урадио. Овај мој мали замак долазе да виде да се диве да је то неко направио онако из чисте идеје и задовољства, а не да комерцијализује", каже Милоје Лукић из Крупња.

Његову идеју подржале су сви мештани, а пуноправан члан заједнице и омиљени комшија постао је брзо.

"Унео је неке живахности, са свима је добар, позјамо се са њим о славама, весељима, добар човек, све хоће учинити", каже Симка Јовановић из Лаза.

"Милоје је комшија за све, ту је увек да нам помогне и да му помогнемо у свему, моју супругу је чак возио и да се породи", наводи Александар Милићевић, из Лаза.

Заселак Лазе налази се преко пута манастирског комплекса Соко град. Подстакнути небичним изгледом објекта на супротном брду посетиоци препешаче више од два километра до насеља. Добродошлицу им увек неко пожели.

"Видим да ме сваки пут обавештавају кад ја нисам ту ево дошли неки људи причали смо са њима, попричају чују неке нове идеје, неко купи неко јагње, неко јаје, нешто и продају од воћа. Има око 14 кућа сви су са мном супер, то никад нисам видео да у граду будем са 14 комшија супер", каже Милоје Лукић.

У многим кућама у Лазама огњиште више не гори. Наду да ће заселак живети мештани виде у онима који ће можда као и Милоје доћи и остати одушевљени лепотом брдовите Рађевине.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи