Војни лекари обишли мештане најмањег села шидске општине

У Привиној Глави код Шида, мештане је прегледао војни лекар. Село на падинама Фрушке горе нема своју амбуланту и у њему живи око 150 углавном старијих људи.

Просторије месне заједнице, претворене су у амбулату. На прегледу углавном старије генереције. Због здравља, у Привини Главу дошли су и мештани из суседних села.

“Ја се одазивам увек, зато што сам болесна, то мени пуно значи да не морам ићи у Шид, зато што немамо превоз редован. - Већ сте обавили преглед? - Крв, срце, шећер, све смо обавили'', каже Љубица Мирић из Привине Главе.

,,Пуно значи, кад би могло и чешће да буде да долази, било би још боље”, наводи Невена Милић из Привине Главе.

,,Има много који не могу да оду до Шида, немају превоз, такси је скуп, 700 динара у једном правцу, па ти сад гледај'', каже Весна Хорват из Бикића Дола.

Тешко покретне, лекар је посетио. Уз преглед, пацијенти су могли и да се вакциништу против сезонског грипа.

,,То је основни лекарски преглед, меримо шећер, радимо екг, понеку анализу ако је потребна. Вршимо опште лекарске прегледе, меримо притисак. И на крају крајева, њима је најбитније оно кад поразговарају мало са војним лекаром'', наводи мајор Недељко Недељковић, начелник Групе за цивилно - војну сарадњу Команде Прве бригаде Копнене војске.

,,Ми кроз теренски рад и кућне посете, све ове пацијете редовно обилазимо и они добијају неопходну здравствену заштиту, али када желе нешто додатно да обаве, онда свакако морају да дођу у најближу сеоску амбуланту, а она се на налази конкретно овде код њих у Привиној Глави'', каже Весна Лукић, директорка ДЗ Шид.

По броју становника, Привина Глава је најмање село шидске општине.

“Нисмо далеко од општине Шид, удаљеност је једно седам километара. Имамо деце, али све је то слабо. Надамо се да ћемо ми млађи бар нараштај у нашем селу поправити. Село броји око 150 становника'', каже Гојко Мијатовић, повереник МЗ Привина Глава.

За деценију и по, Прва бригада Копнене војске организовала је 34 акције - лекар на селу, у којима је прегледано скоро 1.400 грађана.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи