Зашто су попуцале куће у једној улици у Мокрину

Нашој редакцији обратили су се грађани села Мокрин код Кикинде због проблема на својим стамбеним објектима којима су попуцали зидови и кровови. Сумњају да је могући разлог слегање тла после истраживања за нове нафтне и гасне бушотине. На молбу за заједничким решењем надлежни из локалне самоуправе или НИС-а се до сада нису оглашавали, а проблеми су из дана у дан све већи.

У атару банатског села Мокрин недалеко од Кикинде највећи је број налазишта нафте и гаса, па и мештани користе привилегије нафте ренте. Ипак, осим користи има и проблема, а пример је улица Златне греде, где је наводно након истраживања и сондирања тла пре два месеца дошло до улегања земљишта при чему је попуцало тридесетак кућа, неке од темеља до плафона.

“Куће пуцају и разарају се, темељи пуцају, мени је купатило, кухиња, шпаиз, све ми је попадало”, наводи Драган Попов, из Мокрина. Додаје да није једини: “Има тридесетак нас људи, али нас шеторо, седморо се охрабрило да иде и путем медија и тужби...” На питање какви су одговори до сада, каже: „Никакви. Немамо одговор. Једино што имамо је одговор који је у новинама што су рекли да су спремни на договор, али договор не постоји, нема их, нико није дошао да пита - „Еј, како сте људи?”

Софија Мишков, из Мокрина додаје: „Нервирам се, то смо једва скупили да реновирамо и врата смо ставили, прозоре и сада не могу ни једна врата да се затворе више, то су све нова врата”.

Горану Стојкову се кућа пратично преполовила. „Да, почела је да пуца и како, шта, сад даље да радим нико ништа не говори, нико ништа не спомиње. Кренуле кише, кренуло хладније време, како ће бити то је питање само.”

На одговор надлежних из локалне самоуправе Кикинда грађани још чекају одговор, а из Нафте индустрије Србије огласили су се преко штампаних медија да су спремни на сваки вид сарадње. На ову тему, ишчекује се ових дана долазак републичког омбудсмана у Мокрин.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи