Лукино Село: Како побољшати квалитет пашњака

Удружења одгајивача товних говеда из Војводине траже од Министарства пољопривреде да се уведе ред у коришћење пашњака и спречи преоравање. Пашњаци су, кажу, основ за повећање производње, јер би се њиховим максималним коришћењем у Србији уместо садашњих 25.000, могло гајити 150.000 квалитетних товних грла.

На пашњацима у Мужљанском риту код Зрењанина у сушном периоду се могу напасати само отпорне товне расе говеда, као што је ангус. Фармер Жељко Шеста из Мужље очекује да се бар део новца од закупа државног земљишта врати кроз заједничка улагања за побољшање квалитета пашњака.

"Пашњаке је потребно оплеменити разноразним ђубривима, ако треба да се пашњаци заливају. Да бисмо ми сточари у то уопште ушли мора да постоји сарадња између нас и државе. Држава зна да наплати закуп пашњака. Једнако хектар оранице, једнако хектар пашњака", наводи Жељко Шеста, одгајивач говеда из Мужље.

Да би сачували екосистем низије и пашњаке, покрајина је у северном Банату прогласила заштићеном зону од око 5700 хектара на подручју Парка природе "Слатине у долини Златице".

"Није било контроле и доста пашњака је узорано. Да исправимо те грешке, ти пашњаци су врло битни за сточаре. Имамо доста туриста, еко туризам је већ почео да функционише тако да доста посећености имамо", каже Шандор Тот, из Парка природе "Слатине у долини Златице".

Закон каже да се не може извршити пренамена пашњака без обзира у чијој је својини. Коришћење пашњака сточарима обезбеђује вишеструке уштеде.

"Без пашњака јефтина производња и сигурна производња у товном говедарству у систему крава - теле није могуће. Јер ми кроз пашњачко држање говеда обезбеђујемо уштеду у потрошњи хране око 60 %", истиче Чедомир Кецо, из Удружења "Агропрофит".

Одгајивачи товних говеда окупљени у два удружења су на састанку у Лукином Селу код Зрењанина истакли да је закуп пашњака за наредну годину повећан са 3.500 на 17.000 динара по хектару. Очекују да се уради анализа стања са пашњацима, као и секторска анализа у товном говедарству пре доношења нове пољопривредне Стратегије.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи