Читај ми!

Органски ајвар из Лебана за европско тржиште

Социјално предузеће „Раданска ружа" из Лебана које запошљава десетак жена из маргинализованих група за мање од десет година постало је највећи произвођач органске паприке и највећи извозник органског ајвара у нашој земљи. Са 6 хектара органских њива годишње прераде око 40 тона здравог, непрсканог воћа и поврћа. Највише, чак 30 тона органске паприке.

Док је сунца биће и рода. Пуне руке паприка и посла. Ако нису крај шпорета, на њиви су. Убирају се плодови напорног рада који је кренуо почетком маја. Тада су засађене ове органске њиве удаљене и скривене од људи.

“Ја већ 4 године радим у Ружи, неког посебног плана нема радимо сви све од рада у њиви до рада у производњи, ништа нам није тешко само да има нешто да се ради”, каже Биљана Ђокић, радница „Раданске руже".

Тежак је био пут до највећег произвођача органске паприке у земљи. Од 2015. и потпоре Европске Уније до власника 2 хектара плодне земље. Сушно, врело лето посебно је искушење. Улагање и преданост свакодневно пуне џакове мирисном, здравом паприком, али и парадајзом, купусом, љутом паприком, пасуљем.

“Срећом имамо артешки бунар који смо непрекидно користили да није било тога род би био сигурно умањен за 50 и више процената јер није било кише, а такође било је много рада јер органска производња не дозвољава било какво коришћење средстава тако да све мора да се копа, да се плеви да се очисти од инсеката2, каже Предраг Стошић, директор Социјалног предузећа „Раданска ружа".

Подршка сигурној, здравој производњи су и кооперанти. Шест их је који ослањајући се на традиционалне, природне рецепте заштите биља гаје поврће и воће за "Раданску ружу". Сигуран пласман и обострано задовољство.

“Пестициди све ове заштите отровне нисам волео никад да их употребљавам и то ме је највише привукло да почнем да сарађујем са раданском ружом и могу да вам кажем да имамо јако добру сарадњу”, наводи Драги Миленковић, произвођач органског поврћа из Бошњаца код Лебана.

Органска паприка гаји се на 2,5 хектара. Испечена, исцепкана и спремљена по бакином рецепту пакује се у теглице. Преко фирме из Аустрије 8 тона органског ајвара одлази на ово и тржиште Немачке и Швајцарске.

“Квалитет онога што раде је изузетно добар посебно што је то једини мануфактурни органски ајвар по мом знању на свету, тако да ми смо срећни што имамо ово партнерство”, наводи.
Ханс Хумер, власник фирме из Беча.

И то није све - пуни теглице "Раданска ружа" и органском малином, шљивом, парадајзом. Ускоро ће преко границе кисели купус и пасуљ пребранац.

 Здраво, укусно, квалитетно, спремљено као за своју породицу, то је рецепт једног од најуспешнијих социјалних предузећа у земљи.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи