У Новом Пазару врућину „хладе“ чајем
Тропске врућине погодиле су и Нови Пазар. Како раде највреднији Новопазарци - пекари и ћевабџије и на који се то посебан начин расхлађују.
Дисплеј на згради градске Управе показује да је 58 степени. Кажу да је у квару. Термометар у ауту 40. Знатно топлије је код пекара Албина Колашинца у Старој чаршији. Пећ, иако загашена, и даље је на 300 степени.
Албин Колашинац, пекар каже: „На овом месту где сам ја, тако, 62-3 степена“. На питање како се расхлађује, одговара: „Па, вентилатор. Али, не може то да се расхлади. Кући, па под хладан туш и вратимо се мало“.
Ништа хладније ни у ћевабџиницама. Ћумур мора добро да се разгори како би ћевап оправдао звање најбољег из Новог Пазара.
„Баш је приближно и код нас. Ту је око 80, 70, 90 степени. Зависи како распалимо ову скару. Али прилагођавамо се. Не пијемо за роштиљем воду него обично седемо и чај пијемо и прилагодимо температуру топлоти“, наводи Исмет Ујкановић, роштиљџија.
Врео чај, искључиво руски или турски, тајна је освежења старијих Новопазараца. И млађи присвајају овај обичај.
Рифат Јејна објашњава: „Да изједначи температуру спољну и унутрашњу. Махом, то и Турци раде. У Турску немож* добит* кафу, од 1000 - једна. Све чај.“
„Истерамо топлоту и уживамо за мерак. То се увек пије. У свим источним земљама се пије чај. Ма колико било чудно то тако треба“, истиче Јасмин Дервишнуровић.
Многи се ипак радије одлуче за хладну лимунаду или малинаду. А Новопазарци ових дана освежење траже и на планинама.
Коментари