Читај ми!

Шта недостаје за већу видљивост и упосленост жена из осетљивих група

У оквиру пројекта "Жене су покретачи промена" удружења из Београда, Чачка и Трстеника спровели су истаживања о родној равноправности жена из осетљивих група на тржишту рада и њиховој укључености у коришћење услуга социјалне и здравствене заштите. Уочени су кључни проблеми, а за њихово решавање предложене су препоруке локалним самоуправама и Влади.

Да се жене често одричу права на наслеђивање, где патријархалне норме односе превагу у односу за законску регулативу, још увек је у првом плану свих истраживања, уз чињенице да су изложене вишеструкој дискриминацији при коришћењу услуга здравствене заштите. Иако се у Чачку знатно више него у другим локалним самоуправама издваја за услуге социјалне заштите, ни то није довољно.

“7,9% свог буџета и издваја за социјалну заштиту и најразвијеније су услуга помоћ у кући за одрасле са инвалидитетом и за старије и персонална асистенција, али и ова најразвијенија услуга је далеко од тога да је довољна да задовољи потребе свих”, наводи Надежда Сатарић, социјална радница, Удружење ‘’Снага пријатељства-Амити’’, из Београда.

Нешто више од 30 одсто од скоро 8.000 незапослених на евиденцији Националне службе запошљавања у Чачку су жене. Препознате су као теже запошљива категорија, па се значајна средства усмеравају за подстицаје. За самозапошљавање у протеклој години било је велико интересовање жена.

“Жене које су се определиле да будући позив буде у предузетничким водама имале су могућност да конкуришу за субвенцију за самозапошљавање у износу од 300.000 динара, а уколико су конкурисале жене из категорије особа са инвалидитетом износ субвенција је био 330.000 динара”, каже Ана Дојчиловић, начелница Одељења за посредовање у запошљавању и планирању каријере у филијали НСЗ у Чачку.

Да би се унапредио живот жена из осетљивих група потребни су подршка, оснаживање, али и боља информисаност о правима. То су само неки од заључака и препорука након овог истраживања.

“Такође једна од препорука која је произашла је да се у граду Чачку формира психолошко саветовалиште и то сматрамо да би било значајно како за жене из осетљивих категорија, пре свега жене жртве насиља свих узрасних категорија, тако и за друге категорије у граду Чачку и уопште за популацију”, истиче Љиљана Петровић, из Удружења “Ларис”, Чачак.

Уз анализу доступних јавних података и теренско истраживање у Чачку и Трстенику од јула до октобра у истраживању о родној равноправности разговарали су са 80 жена из рањивих група.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару