Читај ми!

Кува се дуго на тихој ватри - специјалитет због ког је овог викенда била гужва у Мрчајевцима

Најбољи купус припремила је екипа "Сто посто" из Београда на двадесетој Купусијади, одржаној током викенда у Мрчајевцима. Истраживали смо који је рецепт за најбољи за кувани купус и зашто је ова гастрономско-туристичка манифестација значајна за чачански крај.

На улаз у најопеванију српску варошицу у двадесетом издању Купусијаде, чекало се и у дугој колони возила. Многи су дошли да пробају чувени специјалитет - купус у земљаном лонцу, куван дуго, на тихој ватри. Гости су стигли из читаве Србије, а неки и од преко океана.

Специјалитет припремљен од купуса са локалних, моравских поља, служи се на традиционалан начин, уз проју и сир. И купус без меса не може, кажу гастрономски зналци и вешти кувари.

Гастрономска манифестација привлачи велики број посетилаца. Али Купусијада негује и народну традицију. У богатом програму наступају фолклорна и певачка друштва. Мрчајевци и традиционална Купусијада имају важно место у туристичкој понуди чачанског краја.

Купусијада је и такмичарска. У припремању купуса надмећу се екипе и појединци. Награде су златни сребрни и бронзани лонац. И овогодишњи победници имају свој рецепт за укусан купус.

Уз купус, кажу, добро иде и трубачка музика па је тако и победничка екипа прославила победу.

четвртак, 10. април 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом