Читај ми!

Кува се дуго на тихој ватри - специјалитет због ког је овог викенда била гужва у Мрчајевцима

Најбољи купус припремила је екипа "Сто посто" из Београда на двадесетој Купусијади, одржаној током викенда у Мрчајевцима. Истраживали смо који је рецепт за најбољи за кувани купус и зашто је ова гастрономско-туристичка манифестација значајна за чачански крај.

На улаз у најопеванију српску варошицу у двадесетом издању Купусијаде, чекало се и у дугој колони возила. Многи су дошли да пробају чувени специјалитет - купус у земљаном лонцу, куван дуго, на тихој ватри. Гости су стигли из читаве Србије, а неки и од преко океана.

Специјалитет припремљен од купуса са локалних, моравских поља, служи се на традиционалан начин, уз проју и сир. И купус без меса не може, кажу гастрономски зналци и вешти кувари.

Гастрономска манифестација привлачи велики број посетилаца. Али Купусијада негује и народну традицију. У богатом програму наступају фолклорна и певачка друштва. Мрчајевци и традиционална Купусијада имају важно место у туристичкој понуди чачанског краја.

Купусијада је и такмичарска. У припремању купуса надмећу се екипе и појединци. Награде су златни сребрни и бронзани лонац. И овогодишњи победници имају свој рецепт за укусан купус.

Уз купус, кажу, добро иде и трубачка музика па је тако и победничка екипа прославила победу.

среда, 15. јануар 2025.
-3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње