Како сачувати воће и поврће током температурних промена
Изузетно високе температуре доносе бројне проблеме. Један од њих је и чување свежег воћа и поврћа. О безбедности хране нарочито се мора водити рачуна у летњем периоду. Управо на ту тему докторат припрема Александра Корићанац са Института за воћарство Чачку.
Од бербе, складиштења, до продаје и конзумирања. Правилно чување свежег воћа важно је пре свега како би се сачувао квалитет плодова.
''Како би они имали и одговарајуће органолептичке особине, пре свега чврстину која је купцима често битна управо због те сензације када конзумирају плодове, али и због различитих нутритивних својстава плодова, због витамина, антиоксиданаса који су присутни и који благотворно делују на наше здравље'', истиче мр Александра Корићанац, истраживач сарадник Института за воћарство у Чачку.
Не препоручује се брање и конзумирање недовољно зрелог воћа, иако то неки пољопривредници чине. На пијацама и у трговинама могу се пронаћи зелени плодови, убрани сувише рано.
''Прерано убрани плодови немају развијену арому, немају типичан укус, немају типичну боју, чак ни одговарајућу величину за одређене сорте и због тога такви плодови обично дуго стоје у маркетима и нису пожељни. И некако треба сачекати да воће има праве одлике за одговарајућу сорту и врсту, одговарајућу боју, укус, арому и тек тада брати плодове и пласирати их на локално тржиште'', саветује мр Александра Корићанац, истраживач сарадник Инститита за воћарство у Чачку.
О правилном чувању воћа мора се водити рачуна потврђују стручњаци чачанског Института за воћарство у коме се обављају бројне анализе како би се одредио оптимални период бербе воћа и начини чувања плодова.
Коментари