Пиротски пољопривредници помоћу субвенција проширују производњу

У прошлој години више од 850 газдинстава Пирота користило је субвенције Фонда за пољопопривреду. Највише пара уложено је у системе за наводњавање, а пољопривредници најчешће инвестирају у нове засаде воћака и изградњу пластеника.

Са седам пластеника на површини од 30 ари, Саша Антоновић из Малог Јовановца, један је од највећих произвођача паприке у пиротском крају.

Док припрема расад за предстојећу сезону, Саша каже да је породични посао развио за седам година захваљујући напорном раду и субвенцијама Фонда за пољопривреду.

"Педесет одсто без пдв-а је повраћај локалне самоуправе за сваки пластеник, а субвенционише се и све остало по програму министарства. Ту мислим на супстрате, фолију и на сву опрему за пластенике и црева за наводњавање, кап по кап", каже Саша Антоновић из Малог Јовановца.

Саша сматра да би за даљи развој повртарске производње значајно било када би се субвенционисала набавка садног материјала.

"Семена су врло скупа, али та хибридна семена значе много бољи принос и квалитет", наводи Саша Антоновић.

Трећина пара из Фонда за пољопривреду потрошена је за субвенционисање воћарске и повртарске производње.

"Захваљујући таквој врсти помоћи производња се јако брзо шири. Произвођачи би вероватно дошли до нивоа који су планирали, али би то реализовали више година. Овако за годину или две они могу да удвостуче своју производњу што им много значи због реализације производа и због профита", наводи Весна Лазаревић, стручни сарадник за пољопривреду.

У традиционално сточарском крају пластеници и воћњаци полако замењују стада оваца. Субвенције су неопходне јер се у општини Пирот наводњава само два процента пољопривредног земљишта.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи