За Белу Цркву без баријера

Пројектом "Бела Црква без баријера" деца са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом добиће медицинску, терапеутску и сву другу подршку која им је неопходна, а коју нису имали у свом месту. Пројекат који са 6,7 милиона динара финансира Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику оцењен је као један од најважнијих у овој јужнобанатској варошици јер се тиче унапређења положаја особа из осетљивих група.

Некадашња школска зграда, која у Белој Цркви пропада последњих тридесет година, у наредних месец дана постаће Инклузивни центар за особе са инвалидитетом и сметњама у развоју. До сада су родитељи и деца ради терапеутских услуга морали да путују у велике центре, што је финансијски исрпљујуће за ове породице. Сада ће им све то бити доступно у њиховом месту.

 

„Потребе су велике, ми имамо сто тридесет петоро деце која су нам у редовном систему, а која похађају наставу по ИОП-у. Нема свако од њих потребу за личним пратиоцем или асистентом, али има потребу да се уради рампа, има потребу за рехабилитацијом, за терапеутом, за логопедом, ја могу да вам кажем да од када смо ангажовали логопеда, за месец дана је кроз саветовалиште прошло четрдесет петоро деце", каже Данијела Јовановић из Удружења Плетеница и носилац пројекта „Бела Црква без баријера".

Овај објекат служиће за рехабилитацију, едукацију, за рад логопеда, олигофренолога, психолога, терапеута, али и за дружење и радионице у којима ће ова деца развијати потенцијале. Ту ће бити дневни боравак и прихватна станица за породице у кризним ситуацијама. Зграда се комплетно реновира, а радови ће бити завршени у наредних месец дана.

"Комплетно је урађен нови кров, прибављена је столарија која треба да се угради, обијена је унутрашњост и фасада је обијена, сад треба да се малтерише, да се уграђују прозори и полако да се опремају просторије", наводи Александар Станојловић, члан УО Удружења „Плетеница”.

Од прошле године, деци са сметњама у развоју из Беле Цркве први пут је на располагању и услуга личних пратилаца.

Марија Јожић је једна од њих: "За сад нас има пет, свака је распоређена у некој школи у овој општини и за сада све то добро функционише, деца су се уклопила, они су се на нас навикли ми на њих, сарадња са родитељима је перфектна."

Формирањем овог инклузивног центра услуге социјалне заштите постаће доступније свима којима су потребне.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи