Читај ми!

Како спречити насиље над старијим женама

Према извештајима центара за социјални рад у Србији је у 2020. години од 36.656 пријављених случајева насиља у породици, 2.805 пријава за насиље над старијим женама. Иако нема пораста пријава за насиље у породици, у Чачку се о том проблему говорило са релевантним установама и удружењима.

Насиље над старијим женама је према најновијим истраживањима широко распрострањено, али углавном скривено. Иако статистика показује да је свака шеста жена старија од 65 година претрпела неки облик насиља, тек свака 24. је то пријавила.

''Старије жене тешко препознају насиље. Тешко препознају да су оне заправо жртва насиља, поготову што су најчешће насилници њихови сродници, чланови породица, тако да оне не могу тако лако да признају да су претрпеле насиље, а камоли да пријаве'', каже Љиљана Петровић из удружења ''Ларис'' из Чачка.

Многе годинама трпе насиље у породици, али о томе ћуте због страха, незнања коме и како треба да се обрате или из уверења да им нико неће ни поверовати. У односу на старије мушкарце у већем су ризику, па је важно економско оснаживање старијих жена и подршка друштва.

"Када оне остану без свог партнера, односно супружника да се не затварају, не осамљују у кућу него да траже дружтво и да траже колектив да се прикључују групи, удружењима пензионера, да буду активне, јер тада ће бити много мање на мети насилника'', сматра Надежда Сатарић из Удружења "Снага пријатељства - Амити Београд".

Старије жене најчешће трпе психолошко узнемиравање, али и занемаривање, економско искоришћавање, неретко и физичко насиље. Зато је од изузетног значаја рано препознавање и пријављивање. Уз адекватан рад са жртвама, стручњаци истичу помоћ је потребна и насилницима.

"Када изврше казну коју су добили они често више немају где да се врате, немају. Разрушене су њихове породице и онда ће чекати само нову прилику да почине насиље не би ли у затвору добили склониште од улице'', наводи мр Надежда Сатарић из Удружења "Снага пријатељства - Амити Београд".

Превенција и рад са млађим узрастима, као и учење о насиљу, најважни су кораци, истичу социјални радници, уз указивање на проблеме са којима се суочавају старије жене.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи