Краљево - 140 година: и град и људи

Ове године Краљевчани обележавају 140 година имена града, од када је 1882. Милан Обреновић постао први нововековни краљ Србије. У сусрет великом јубилеју културне институције и удружења у граду на Ибру припремају пригодне програме.

Само четири године по стицању независности од Турске, Србија је вратила средњовековну традицију. Тадашњи Кнез Милан сео је на краљевски трон.

 

"Што је у међународним односима представљало њено уздизање на један виши ранг. Сам чин одиграо се 22. фебруара по старом календару, у форми једног закона који је донет, дакле то је био Закон о проглашењу Србије за Краљевину", каже Немања Трифуновић, из Народног музеја у Краљеву.

Непуна два месеца касније краљ је био у Карановцу и манастиру где су крунисани краљеви из династије Немањића. Испунио је молбу мештана да се више не зову турским именом.

"Почели су да се називају Краљевци, не онако како данас чујемо Краљевчани него Краљевци, становници краљевског града. То је била посебна част бити становник тог града јер живимо поред манастира Жиче", објашњава др Драгољуб Даниловић, из Друштва историчара Рашког округа.

Поглед на зграду Историјског архива Краљевчане подсећа на велики јубилеј, значајан и за државу. Зато су им се у обележавању, које 22. фебруара почиње промоцијом књиге, придружили Државни архив и Историјски институт из Београда.

"Затим ћемо одржати научни скуп 25 марта до 27 марта под именом "Краљево, град и људи" и изложбу која ће носити назив "Краљевина Србија и град Краљево од 1878. до 1918". Она ће дакле бити отворена приликом овог научног скупа", наводи Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљева.

О историји града говориће се и на Жичком духовном сабору у августу. До тада, Народни музеј на сајту и друштвеним мрежама подсећа на владавину кума Краљева. Друштво историчара Рашког округа за ђаке планира квиз и посету местима битним за краљевску историју града. Волели би да могу да им покажу и споменик Краљу.

"Мало је градова на свету који носе по неком име, не знам да неки постоји, а да немају споменик свом куму. Немамо ни улицу која би била главна улица посвећена краљу Милану Обреновићу", каже др Драгољуб Даниловић, Друштво историчара Рашког округа.

Жеља Историјског архива је да Пошта изда марку која ће сведочити о јубилеју.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи