Живот на паузи: донирање органа спасава животе

Четворогодишњи Константин Димитријевић из Панчева, од рођења је боловао од ретке болести - билијарне атрезије која је захтевала хитну трансплантацију јетре. Борба за Константинов живот и здравље трајала је две године, када је у Италији обављена успешна трансплантација јетре. Данас је Константин здрав дечак, а прича о његовој борби подсећа нас на значај донирања органа.

Само пет дана од рођења детета, лекари у панчевачкој Општој болници рекли су мајци да не може да се врати кући и да бебу због повишеног билирубина морају да пошаљу у Институт за мајку и дете, јер сумњају да нема довољно развијену жучну кесу. После ултразвучног прегледа, установљена је дијагноза билијарне атрезије и уследио је први шок за породицу Димитријевић.

"Давали су нам само 5 одсто да ће Константин уопште преживети и дочекати први рођендан.Ту креће трка за дететов живот" присећа се Јелена Димитријевић, мајка.

После годину дана проведених у београдској болници и урађене операције „Касаи", којом је беби само продужен живот, стиже помоћ од Републичког фонда за здравствено осигурање и Димитријевићи одлазе у Италију и стижу у болницу у Бергаму у којој су успешно обавили трансплантацију јетре. Од пријема, проналаска донора, до последњеконтроле прошло је још годину дана, али све се на крају срећно завршило.

"Мислим да то само мајка може да издржи.Јако је тешко и психички и физички.Тешко је 24 сата бити са дететом које је болесно и коме стално траже венски пут да би примао антибиотике и ишчекивати да ли ће преживети ноћ или не", додаје мама Јелена.

Константин има 4 године и веома је живахно и весело дете.

"Највише волим маму, зато што је она мој живот" каже мали Константин.

Свест о донорима органа код нас још није довољно развијена, а ово је најбољи пример како се и једном детету може спасити живот хуманим гестом.

"Овим путем апелујем на људе да узму донорске картице и да размишљају о томе да им њихови органи после смрти ниус потребни, а некоме могу продужити и спасити живот. То је сад једна функионална породица која има здраво дете" истиче Др Слободан Продановић, Дечије одлељење Опште болнице у Панчеву.

Константин је пре девет месеци добио и сестру Калину и, како кажу Димитријевићи, сваки дан живе као да је последњи са осмехом и радошћу уз поруку свима којима је тешко да се за живот вреди борити.



петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи