Читај ми!

Представљен репертоар "Бориних позоришних дана"

Први пут у историји фестивала, дугој 41 годину, селекција ‚‚Бориних позоришних дана‚‚ представљена је три и по месеца раније. Одабрано је 6 представа, од ове године, поред публике, и жири ће награђивати представе и глумце, а увод у фестивал биће Дан позоришта и премијера домаћег ансамбла.

Врањска публика ће ове јесени по избору селектора Слободана Савића гледати следеће представе:  ‚‚Нечиста крв‚‚  Народног позоришта ‚‚Пучина‚‚ Југословенског драмског ‚‚ Ана Карењина‚‚ Новосадског ‚‚Иваново самоубиство‚‚ градског позоришта из Семберије, 64 Атељеа 212 ‚‚ Ако дуго гледаш у понор‚‚ Новопазарског позоришта. Слоган је ‚‚Од Софке до Нејре‚‚.

‚‚Сви знамо да је Софка јунакиња Борисава Станковића из ‚‚Нечисте крви‚‚ а Нејра је јунакиња из представе која долази  из Новог Пазара ‚‚Ако дуго гледаш у понор‚‚ она је наша савременица, од Софке је дели више од једног века, али су оне посестриме по нечистој крви и по тешкој убогој судбини. Дакле, положај жена у друштву, положај жене у браку, криза породице и све то у једном наглашеном друштвеном и социјалном контексту, то је нит која повезује предстве" каже Слободан Савић, селектор фестивала.

Због короне позориште је радило у неуобичајеним условима, затварано је и поново отварано, приказивање представа прилагођено је епидемијским мерилима. Позоришна сезона је завршена, припрема се премијера ‚‚ Окамењено море‚‚ за октобар, то ће бити увод у 41. Борине позоришне дане.

‚‚После 125 година постојања овог Позоришта уводимо новину, Дан позоришта, кога ћемо обележавати 21. октобра извођењем наше премијерне представе, а то је дан упокојења највећег писца Борисава Станковића, по коме ова установа и многе у Врању носе назив" истиче Ненад Јовић, директор Позоришта.

Награда публике ове године носиће име оснивача фестивала Радослава Радивојевића. Стручни жири одабраће  најбољу представу , драматургију, драматизацију или адаптацију, мушког и  и женског глумца.    

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи