Последњих дана више од 20 пожара у околини Пожаревца

Протеклих дана у околини Пожаревца било је више пожар на отвореном. Најтежи се догодио у викенд насељу Коњско гробље код Костолца, где су изгореле викендице. Узрок је у већини случајева људски немар, па надлежни апелују да се не пале ватре на отвореном простору.

Само је варница била довољна да од девет викендица на Коњском  гробљу код Костолца остане згариште. Житељи овог викенд насеља,  покушали су да угасе пожар, интервенисала је и ватрогасно- спасилачка јединица из Пожаревца са више возила, али се ватра  изузетно брзо проширила.

"Оданде је кренуло! Онда је  обала почела да гори, шума је почела да гори. Ми смо покушавале, гасиле смо, али нисмо могле да угасимо, верујте," 

каже Олгица Јовановић из Пожаревца.

Новица Станојевић из Костолца  процењује да би узрок могао бити роштиљ или цигарета неког пролазника, и да су ветар и "маце" онда одрадиле своје. Јер цвет тополе се пали као барут, довољна је само једна искра! Ветра је разносио варнице , па су се стварали ватрени џепови.


Горан Ђорђевић , начелник Одељења за ванредне ситуације Браничевског круга, подсећа на најчешћи узрок пожара у овом приоду - паљење ватре на отвореном,односно, паљење роштиља када је јак ветар.

 У протеклих неколико дана Ватрогасно-спасилачка јединица из  Пожаревца имала је преко двадесет интервенција. Углавном су гасили  пожаре на отвореном простору, у викенд насељима или шумама.
Начелник Одељења за ванредне ситуације још једном подсећа грађане да закон забрањује паљење ватре апелује на  отворном. Ако дува ветар, пожар се врло брзо шири и захвата великеповршине!

 Ипак, годинама апели надлежних као да не допиру до грађана који и даље што случајно, што намерно пале стрњике, шуме  и забране. Ни казне не доприносе увођењу реда, јер су симболичне; десет хиљада динара, односно пет, ако платите у року од осам дана. Штета коју овакви пожари проузрокују јевишеструко већа.

 

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи