Село Бурађа - пољопривреда изнад пандемије

Међу десеторо до сада заражених коронавирусом у Новој Вароши, нема никога са сеоског подручја. Златарски горштаци из села Бурађе кажу да поштују препоручене мере, али се бране чистом природом и ваздухом, не запостављајући пољопривредне послове.

У време ванредног стања, Брковићи и Јаџићи отимају сунчане дане од непредвидљивог кишног априла. 

"Спремам земљу за зоб да сејемо," каже Давид Јаџић," бацили смо ћубриво, растурили, сад треба да узоремо. Има хектар, па трудимо се пре кише да ово све завршимо. Због полицијског часа устајемо рано како бисмо стигли све да завршимо." 

Најмлађи у домаћинству додаје да о корони не стижу ни да размишљају од посла, свако свог.

"Нисмо ни осетили, чујемо преко телевизије, знам шта се дешава у свету, али ми поштивамо закон", каже Владан Брковић. 

"У поље иду људи, раде, ја и Милева по вртовима, млекар, око стоке, договарамо се и тако те послове обављамо. Од чега год могу динар да откинем ја се борим овако у мојим годинама, идем да зарадим", додаје Стана Марковић. 

Мајка и ћерка, која је као најмлађа остала са породицом на очевини, иду и у печурке, скупљају шипурке, клеку, шаљу сваки динар ћерки и унуци, студенткињи Пољопривредног факултета.

Милева Јаџић каже да су имали у плану да кћери праве свадбу, али за сада о томе нема приче. Сви су разочарани због тога. Због короне касније ће, каже Милена, славити и факултетску диплому, ипак је здравље на првом месту.

Обрадовали би се мештани ове године бар путу до свог засеока, кога не зову без разлога Острво, уклештено између потока и Марића реке, на крају Бурађе. 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи