Укус и мирис кафе на жару у Новом Пазару

Нови Пазар је, кажу, једно од ретких места у Европи где се кафа припрема на жару. Кафечајница „Теферич“, због те јединствене услуге, увек је пуна гостију, домаћих, али и туриста из разних крајева света. Желели смо да откријемо шта чини ту кафу посебном.

Баш као у народној песми, и у кафечајници „Теферич“ у Старој чаршији кафенише се на јединствен, мераклијски начин. Кафа се припрема искључиво у бакарној или чимкеној, неметалној џезви и полако пече у просутом жару као вековима раније док није постојала струја. Управо због тога посећенија је од свих осталих у граду.

„Посебан укус има, и за ово време док ми чекамо кафу, испричамо се“, каже један гост кафечајнице, а други додаје: „Мој дедо је овде пио кахву, па је мој бабо наставио. Ја сам био мали кад сам са бабом долазио. Нормално нисам пио кафу, него лимунаду или томе слично, али ми је остало“.

Објекат датира из доба Османлија. Кроз историју је више пута мењао намену. Кафечајница, оваква какву је и данас видимо, почела је да ради пре скоро пола века. Смештена је у Старој чаршији у Првомајској улици на некадашњој Царској џади.

И сада, као некада, то је најпрометнија улица у Новом Пазару.

„Пошто је био стамболски друм у питању, значи ишло се из Истанбула преко Солуна, у Скопље, Дубровник, Сарајево. Овде су били ханови, караван сараји, купатила, бање и тако је Пазар био богом дан за угоститељство“, наводи хроничар Асим Никшић.

Власници који су вичнији у припремању кафа него разговору пред камерама, рекли су нам да су угостили многе значајне личности, међу којима је и бивши председник Србије Милан Милутиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи