Мобилна амбуланта Зорице Арсић на Радан планини

Пре петнаестак година, медицинска сестра Зорица Арсић вратила се на своју дедовину на Радан планини. Од тада свакодневно помаже људима који ту живе јер села немају амбуланту, а путеви нису добри. Да би пружила помоћ и однела лекове Зорица пешице пређе по неколико километара.

За њу препрека нема, и по планинским стазама и богазама свакодевно долази до својих комшија, рођака, пријатеља у удаљеним махалама на Радан планини. Зорица за себе воли да каже да је као покретна амбуланта. 

Мери притисак, проверава шећер даје основну терапију и савете и, што је најважније, слуша. Зорки Драгановић из Ивања леп реч највише значи.

Зорица је у сваком дому на Радану добродошла. У породици Вучелић увек су спремни да размене са њом искуства јер живот на планини у позним годинама није лак. Али чист ваздух и природа немају цену. То знају и рођаци Вучелића којих их све чешће посећују.

"Нама је лепо. Ми се не жалимо, чист је ваздух милина нам је", каже Милутин Вучелић из Добре Воде.

"Прелепа је природа па излазим напоље, сликам, уживам", наводи Марина Рајимировић, из Београда.

Зорица Арсић се на дедовину вратила пре петнаестак година. Зима је тек почела, још није показала зубе али треба бити опрезан. Вила са Радана, како је сви овде зову, увек је ту да помогне и да угости путнике намернике:

"Мене то испуњава и чини ме срећном када некоме помогнем, мада то мене све кошта али ја сам то."

На Радану нема много људи, нарочито не зими. Путеви нису добри, нема ниједне сеоске амбуланте. А потенцијали су велики. Због тога, сви заљубљеници у ову планинску лепотицу југа Србије много очекују од најављене изградње саобраћајнице преко Радана која ће спојити Царичин град, Ђавољу варош, односно Сијаринску и Пролом бању. Тада ће сигурно овде бити и много више људи а и Зорици ће бити много лакше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи