Све више мама у Ваљеву рађа треће, четврто или пето дете

На Божић у ваљевском породилишту рођене су две девојчице и један дечак, а од почетка године укупно 28 беба, чији су родитељи из читавог Колубарског округа. Све је више жена, према статистици, које се одлучују да роде треће или четврто дете, док број прворотки и другоротки опада.

Душица Мирковић из мионичког села Врачевић своју пету бебу, девојчицу, родила је на Божић у ваљевском породилишту.

"Имамо секу која је велика, имамо две мале и једног великог бату. Баш смо очекивали бебу за Нову годину и кад је прошла Нова година, ја сам рекла, онда ће вероватно бити Божић и ето, обрадовала ме је", каже Душица Мирковић, из Врачевића код Мионице.

На Божић су рођени још један дечак и девојчица, а све три бебе са по 15 000 динара даровао је Милован Николић, власник етнодомаћинства Кутлачић надомак Ваљева.

"Било је пријатно, није било напето. Сестре су супер, доктори, све је било супер. Мало смо поранили, на Божић, обрадовали смо се и леп поклон, најлепши", наводи Слађана Буковчић из Врела код Уба.

Колубарски округ у 2019. години добио је 1251 новог житеља. Бејби бум догодио су у мионичком крају, јер се родило 36 беба више него 2018. "Роди се на лепом месту" акција је тима ваљевског породилишта започета пре годину и по са циљем да привуче што више донатора и обнови медицинску опрему.

"Побољшани су услови у породилишту, услови за гинекологију, да сад кад бих набрајао сваки појединачни уређај, све што је, све што је купљено, све се то већ користи и све је то у употреби. Очекујемо да ће ова година бити подједнако добра што се тиче донација. Наравно, настављамо са опремањем породилишта, треба нам порођајни кревети, треба нам нови лапараскопски стуб", каже др Давор Живковић из Службе за гинекологију и акушерство Опште болнице Ваљево.

Према статистици у породилишту Опште болнице у Ваљеву прошле године било је за 3 одсто мање прворотки и другоротки у односу на 2018. годину, али је за исти проценат повећан број жена које су родиле треће или четврто дете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи