Вински туризам велики потенцијал Браничевског округа

У селу Витежево надомак Жабара расте винарија, највећа у Браничевском округу. Власници уз производњу вина желе да развију и вински туризам, па поред винограда граде и смештајне капацитете за туристе. У томе ће имп омоћи и заштита географског порекла вина из Млавског рејона.

Кроз Витежево код Жабара некада је водио царски друм. Ту је Деспот Стефан имао коњушнице и припремао своје витезове. Управо ту од 2011. године, на скоро 60 хектара, простире се највећа винарија у Браничевском округу.

Овај виноград сада се простире на 16,5 хектара, за четири године, треба да порасте на више од 40 ха.

У овом винограду узгајају француске сорте грожђа: совињон блан, гивирстраминер, пино гриђо, каберне совињон, пино ноар, марселан. И српски прокупац.

"Прокупац пре свега зато што је аутохтона сорта, јер је нешто наше. То је сорта којој треба вратити идентитет и уздићи је", објашњава Милан Хлавања, енолог у винарији, који је због овог посла у мало Витежево дошао из Новог Сада.

Радмило Ђуровић, руководилац виноградарског сектора каже да се прокупац не орезује као друге врсте винове лозе. "Формира се једнокрака кордуница, где се орезују и формирају три родна чвора. Кондири се режу на два и три окца." Разлог је да би био мањи принос, а бољи квалитет грожђа, да би имао више шећера и фенолне зрелости.

Вино производе тек две године, његов квалитет препознат је на бројним манифестацијама. Извозе, али о заради сада не размишљају, већ о новим улагањима.

Дејан Станковић, директор винарије у Витежеву каже да њима профит није био на првом месту. "Мора да буде економије, да се не праве губици, али већи је акценат на уживању уз посао.", објашњава он и нада се да ће њихова деца доћи у ситуацију да разговарају о профиту.

Идеја која је зближила Дејана и пријатеље је - вински туризам. Осим винограда, он захтева и објекте за дегустацију и смештај гостију.

Дејан Станковић сматра да је то био прави потез, јер се време проводи у дивном амбијенту. "Трудимо се да то афирмишемо, како би што више људи могло да види сан који ми сањамо свих ових година".

Расту ове винарије допринеће и заштита географског порекла Млавског рејона, на којој се ради већ годину дана. За мале произвођаче географско порекло не значи много, али за овакав комплекс од пресудног је значаја за даљи развој и извоз.

До сада су урађени педолошки профили Млавског рејона. Одрађена су четири педолошка профила, на основу чега су урађене детаљне лабораторијске анализе кроз које је утврђен педолошки карактер Пожаревачког и Браничевског виногорја. На основу тога, израђена је карта која садржи све типове земљишта, кажу у пожаревачкој Пољопривредној саветодавној и стручној служби, али до краја процеса, проћи ће бар још две године.

"Тренутно се прикупљају подаци од виноградара, односно произвођача вина о квалитету вина", објашњава Милена Зафировић Стојановић, воћар ПССС.

Винарија у Витежеву за многе је и пример колико далеко може да се стигне, ако се озбиљно ради у некој пољопривреној грани.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару