Божић у Ивањици

Прослава Божића у Ивањици започиње као и широм Србије, литургијом у цркви, која је тесна да прими све вернике који су поранили на причешће. Али има и нешто по чему се та чаршија разликује од других.

За добру атмосферу у Ивањици током Нушићијадe чуло се и ван граница Србије. Међутим, свечарски дух у овој чаршији задржао најпре захваљујући божићној традицији да на овај празник ваља све започети. Ивањичани се тог правила ревносно придржавају.

У Ивањици на Божић влада породична атмосфера, истиче протојереј Синиша Раденковић:

"Видећете сад кад изађете један варошки дух, који је можда у Београду остао у Скадарлији. Овде све кафане закључавају дан пред Божић, негде око три сата поподне више ништа не ради."

Зато се на Божић кафане отварају пре свитања, јер верници право из цркве одлазе у кафане, а међу ранораниоцима је највише младих. Они, како кажу, желе да целе године буде тако, да целе године буду весели и да им цела година буде лепа.

И сви су задовољни и насмејани, почев од гостију, вредних конобара, али и оних који су задужени за праве добру атмосферу још од зоре.

"Радим овде за Божић већ пет година ујутру", наглашава ди-џеј Нели из Чачка. "Ово је ја мислим невиђено у Србији да толико људи дође рано ујутру."

У Ивањици има више од тридесет локала и кафића, довољно да се Ивањичани генерацијски распореде.

Како јутро одмиче све више је оних који Божић у Ивањици прослављају у кафанама и у главној градској улици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи